Home TekstoviNove tehnologije Dan će zahvaljujući Internetu imati 48 sati

Dan će zahvaljujući Internetu imati 48 sati

by bifadmin

Kompanija Cisco Systems je upravo ažurirala svoja predviđanja o globalnom Internet saobraćaju i objavila nekoliko neverovatnih statističkih podataka, uključujući i tvrdnju da će do 2013. godine jedan „mrežni dan“ imati 48 sati, zahvaljujući aktivnom digitalnom radu na više poslova istovremeno, kao što je, na primer, slušanje muzike ili snimanje videa dok se radi na mreži.

Studija Cisco Visual Networking Index predviđa da će se globalni IP saobraćaj do 2013. godini upetostručiti – sa prošlogodišnjih devet eksabajta mesečno (1 eksabajt = 1 milijarda gigabajta ili 250 miliona DVD diskova) narašće na 56. Cisco procenjuje da će do te godine sve vrste videa (TV, VoD, Internet video i P2P) zbirno obuhvatati preko 90% saobraćaja na internetu.

Kompanija očekuje da će se saobraćaj koji potiče od mobilnih uređaja od 2008. do 2013. svake godine približno udvostručavati tako da će porasti 66 puta, pri čemu će 64% tog saobraćaja u 2013. poticati od videa.

Zanimljivo je i predviđanje vezano za broj ekrana. Cisco smatra da sve veći broj uređaja koji imaju ekrane vodi sve većem korišćenju videa. Pored toga, veći ekrani zahtevaju i video veće rezolucije, što dodatno doprinosi povećanju saobraćaja. Cisco predviđa da će do 2013. godine površina svih digitalnih ekrana na svetu dostići blizu milijardu kvadratnih metara, što je ekvivalentno broju od dve milijarde velikih ekrana.. Ukoliko bi se poređali jedan uz drugi ti ekrani bi okružili Zemlju više od 48 puta.

Za one koje zanimaju ovakve statistike, Cisco je napravio malu aplikaciju koja omogućava da se dobiju i dodatni preseci – po aplikacijama, regionu, vremenu itd. (M.V.)

Izvor: mikro.rs

Pročitajte i ovo...