Home VestiBiznis & Finansije Kolebljive ceralije

Kolebljive ceralije

by bifadmin

Globalna proizvodnja cerealija u 2009. biće, prema procenama Organizacije UN za hranu i poljoprivredu (FAO), manja od rekordne lanjske i cene bi ponovo mogle da krenu naviše.

Cene žita, koje su se spustile sa prošlogodišnjih maksimuma sa globalnim ekonomskim usporavanjem, već su počele da se oporavljaju. Bušel pšenice početkom jula na Čikaškoj berzi je ugovaran po pet dolara, soje po deset a kukuruzu je cena pala gotovo do minimuma za četiri meseca. Početkom jula bušel kukuruza je koštao 3,63 dolara nakon što je u drugom kvartalu 2009. pojevtinio više od devet odsto. U poređenju sa rekordnih 7,99 dolara iz juna 2008, kukuruzu je cena 54 odsto manja zbog slabije tražnje. Novi pad cene kukuruza na tržištu posledica je vesti da su američki farmeri tom kulturom zasejali drugu po veličini površinu posle one iz 1946.

FAO ovogodišnju svetsku proizvodnju cerealija prognozira na 2,2 milijarde tona, za tri odsto manje nego 2008, pri čemu će produkcija pšenice pasti 4,2 odsto, na 655,8 miliona. Padu proizvodnje pšenice najviše će doprineti podbačaj u zemljama vodećim proizvođačima – u EU se očekuje pad proizvodnje za osam odsto, na 138,6 miliona tona, u SAD za 19 odsto, na 55,1 milion, a u Rusiji za 14 odsto, na 55 miliona. Istovremeno će, kako se prognozira, uvoz pšenice pasti za do deset miliona tona zahvaljujući povećaju proizvodnje u nekim od zemalja vodećih uvoznika, posebno u severnoafričkim i azijskim zemljama.

Ukupna proizvodnja cerealija trebalo bi da bude dovoljna za pokriće potreba jer će pad kompenzovati obilne zalihe i sporiji tempo rasta potrošnje nego prošle godine. Cene cerealija biće međutim kolebljive zbog sve jače veze poljoprivrednog i energetskog sektora, finansijskog sektora, kao i deviznog tržišta. Dalji rast cene posebno treba očekivati kod pšenice, koja je tokom juna rasla zahvaljujući skupljoj nafti, poskupljenju drugih poljoprivrednih sirovina i slabom dolaru, ali će rast u svakom slučaju biti ograničen odnosom ponude i tražnje. U FAO brinu i zbog nedavnog skoka cena soje ali ukazuju i na rast cena proizvoda od uljarica. Proizvodnju uljarica u 2008/09. FAO procenjuje na 405,9 miliona tona što je 0,7 odsto više nego u prethodnoj sezoni.

Tržište žita obeležile su i spekulacije oko “žitnog OPEK-a” – Rusija, treći po veličini izvoznik pšenice na planeti, predložila je osnivanje crnomorskog trgovinskog bloka koji bi SAD uzeo poziciju vodećeg svetskog izvoznika. Za početak je Rusija, u kojoj je gotovo desetina svetske obradive površine, predložila udruživanje snaga sa susednom Ukrajinom i Kazahstanom. Iz Vašingtona su smesta stigla upozorenja uz ukazivanja da se time krše pravila Svetske trgovinske organizacije čija članica Rusija želi da bude.

Pročitajte i ovo...