Home TekstoviNove tehnologije Majkrosoft prekršio GPL licencu

Majkrosoft prekršio GPL licencu

by bifadmin

Microsoft je ove nedelje izjavio da će donirati preko 20000 linija koda Linux kernelu, pod GPL licencom. Posle početne euforije, ispostavilo se da je to prekršaj GPL licence.

linux kernelStefan Heminger, inženjer mreža otvorenog koda (open source) za brend Vyatta i Linux doprinosilac, otkrio je da je mrežni drajver u Majkrosoftovom Hyper-V koristi komponente otvorenog koda koje su licencirane pod GPL. Ove komponente su statično povezane sa delovima koji su zatvorenog koda, što je direktno kršenje licence.

Heminger je kontaktirao šefa Linux Driver Project-a, Grega Kroah-Hartmana, koji radi za kompaniju Novell, koja je poznata kao usko povezana sa Majkrosoftom. Iako je želeo veliku medijsku pažnju, on sumnja da če Greg postaviti prave ljude da slučaj istraže, što je izjavio na svom blogu.

Kada je donacija tj. otvaranje koda objavljeno u ponedeljak, ni Majkrosoft ni Kroah-Hartman nisu govorili o prekršaju licence. Da bi potvrdio priču, blogger Meri-Džo Foli je kontaktirao Kroah-Hartmana koji mu je celu priču potvrdio uz opasku da je Heminger neusumnjivo upravu: kod je prekršaj licence.

Stručnjaci i Microsoft bloggeri kažu da je ovo velika neprijatnost za Microsoft.

Pročitajte i ovo...