Home TekstoviNove tehnologije OECD: IT sektor na putu oporavka

OECD: IT sektor na putu oporavka

by bifadmin

Prema analizi OECD-a tržište proizvoda informacione i komunikacione tehnologije počelo je ponovo da raste.

Jedan od snažnih oporavka od početka globalne krize dogodio se na tržištu proizvoda nformacione i komunikacione tehnologije (IT) jer su u maju i junu intenzivirane narudžbine i povećana prodaja, pa se smatra da je sektor na putu punog oporavka, tvrdi se u najnovijoj analizi OECD-a.

Poslednjih godinu dana, naročito u prvom kvartalu ove godine, proizvodnja IT industrija pala je za 40 odsto što se naročito osetilo u azijskim ekonomijama, pogotovo u Kini, Japanu i Južnoj Koreji. Nakon katastrofalnog prvog tromesečja 2009. godine proizvodnja poluprovodnika, kao indikator dinamičnosti industrije, naglo je narasla.

U maju i junu kompletna je industrija zabeležila intenziviranje posla, a u maju je u Južnoj Koreji, koja je izgleda najbolje izašla na kraj s posledicama krize, u odnosu na maj prošle godine, proizvodnja pala samo za tri odsto.

Usporavanje proizvodnje prestalo je u SAD i u Evropi mada se još nije dogodeo osetniji skok kao u azijskim zemljeme. Podaci OECD-a pokazuju da je junska proizvodnja ICT industrije u SAD bila još 15 odsto niža nego u istom mesecu prošle godine, ali je obećavajuće da je stanje stabilizovano na svim stranama i da je započet ciklus oporavka i rasta, uvereni su analitičari OECD-a.

Pročitajte i ovo...