Home TekstoviNove tehnologije Primena virtuelizacije u kompaniji „Tarkett“: Rešenje zapaženo i u Americi

Primena virtuelizacije u kompaniji „Tarkett“: Rešenje zapaženo i u Americi

by bifadmin

Proizvođač podnih obloga „Tarkett“ iz Bačke Palanke i beogradsko IT preduzeće „COMING – Computer Engineering“ nedavno su razvili rešenje „Disaster Recovery“ za oporavak računarskog sistema u slučaju njegovog pada, koje je bazirano na VMware SRM tehnologiji. Pošto je prethodno izabrano među više hiljada projekata, ovo rešenje je u aprilu ove godine predstavljeno na internacionalnom skupu SAP IT eksperata za virtuelizaciju u Palo Altou u SAD. Prema trenutnim podacima i komentarima objavljenim na Internetu, ovo rešenje je prvo ovakve vrste u svetu.

Takav ishod ne iznenađuje, s obzirom da je kompanija „Tarkett“ poznata u domaćoj javnosti kao jedan od najprilježnijih korsinika novih tehnologija, koje su prema rečima Slobodana Malbašića, direktora IT sektora u ovom preduzeću, značajno doprinele razvoju i širenju kompanijskog poslovanja. „Tarkett“ spada među 10 najvećih preduzeća u Srbiji po ukupnom prihodu i među pet najvećih izvoznika. Izvoz čini 95% ukupne prodaje ove kompanije koja raspolaže sa preko 10 proizvodnih pogona u Evropi i Americi i prodajnim oragnizacijama u više od 50 zemalja. U Srbiji, „Tarkett“ ima proizvodnju PVC podnih obloga i višeslojnog parketa, kao i prodajnu organizaciju za ceo Balkan.

Korišćenjem SAP-ovog softvera u kompaniji su automatizovani mnogi poslovni procesi, pre svega finansije, kontroling, logistika, proizvodnja, izveštavanje… Poslovanje u mnogome zavisi od razvoja i podrške SAP-a koja je, prema rečima Malbašića, na veoma visokom nivou i predstavlja glavnu kariku u informacionom sistemu. Kompanija ima dugogodišnje kvaliteno iskustvo i u primeni virtuelizacije, zahvaljujući kojoj je pojednostavljeno upravljanje IT infrastrukturom i njeno održavanje, a što se direktno očituje u smanjenju IT troškova.

slobodan malbašić

Slobodan Malbašić: Planiramo da izvršimo potpunu virtuelizaciju IT servisa

S obzirom na veliki stepen zavisnosti poslovnih procesa od pojedinih servisa, prevashodno od SAP-a, doneta je odluka o razvoju “Disaster Recovery“ rešenja, kako bi se u slučaju nepredviđenih okolnosti i problema na primarnom sajtu kompletno poslovanje bez teškoća i u kratkom roku prebacilo na razvojni sajt. Rešenje je zasnovano na dve tehnologije, „XP continuous access“ (XP CA) koju je razvio HP i „VMware SRM“ (Site recovery manager), objašnjava naš sagovornik, ne krijući da je prijatno iznenađen interesovanjem koje je ono pobudilo na stručnom skupu u Palo Altou. To je veliki uspeh i za domaću informatičku industriju, a što se tiče efekata njegove primene u kompaniji, oni će posebno biti vidljivi na istočnoevropskom i tržištu Rusije, gde „Tarkett“ ima veoma razvijene poslove, velike pogone za proizvodnju i skladištenje. „Ovo rešenje će nam omogućiti da naše IT resurse i usluge koje pružamo kompaniji učinimo još stabilnijim i pouzdanijim i tako praktično pomognemo biznisu da „zaboravi“ na probleme do kojih može doći u informatičkoj podršci“, kaže Malbašić.

Kada je u pitanju dalji razvoj informatičke infrastrukture u kompaniji, aktuelna ekonomska kriza nalaže smanjenje troškova, što se direktno odražava i na izbor tehnologija. Prema oceni našeg sagovornika, virtuelizacija je svakako dobar informatički koncept ne samo u uslovima krize, već i generalno za unapređenje poslovanja, te su planovi usmereni na to da se izvrši potpuna virtuelizacija IT servisa. Cilj je da se infrastruktura što više pojednostavi, da se njome lako upravlja i da se maksimalno racionalizuju troškovi. U skladu sa tim, kompanija „Tarkett“ će i ubuduće biti fokusirana na razvoj i primenu novih tehnologija i rešenja, uveren je Malbašić.

Nikola Marković
broj 56, jun 2009.

Pročitajte i ovo...