Home TekstoviNove tehnologije Operativni sistem Chrome na vidiku

Operativni sistem Chrome na vidiku

by bifadmin

U kompaniji Google rade na razvoju operativnog sistema otvorenog koda, namenjenog pre svega Internet računarima, i on će biti objavljen do kraja godine. Operativni sistem zvaće se Chrome, kao i Googleov čitač Weba, a pojaviće se na Internet računarima u drugoj polovini 2010. godine, piše u mrežnom dnevniku kompanije Google. Google već o projektu pregovara sa „više kompanija“.

Operativni sistem Chrome moći će da se koristi na računarima zasnovanim na arhitekturi x86, koju koriste Intel i AMD, i arhitekturi Arm. Prototipovi Internet računara čija je osnova arhitektura Arm prvi su se put pojavili prošlog meseca na sajmu Computex na Tajvanu, a Googleova podrška toj arhitekturi bi trebalo da predstavlja „jak vetar u leđa“. Microsoftov operativni sistem Windows ne može da radi sa čipovima Arm, pa su proizvođači govorili o korišćenju Linuxa ili Googleovog operativnog sistema Android. Nije jasno u ovom trenutku koliko će dva operativna sistema imati zajedničkog programskog koda, ali u Googleu ističu da su namenjeni vrlo različitim uređajima.

„Operativni sistem Google Chrome je novi projekat, potpuno odvojen od Androida. Android je razvijen od nule da bi se koristio na brojnim uređajima, od mobilnih telefona preko lokalnih TV pretvarača do Internet računara. Operativni sistem Chrome se projektuje za korisnike koji najveći deo svog vremena provode na Webu“, piše u Googleovom mrežnom dnevniku.

Iako u Googleu ovim potezom pre svega ciljaju na segment tržišta na kojem su Internet računari, veoma lako bi mogao da se pretvori u takmičenje sa Microsoftom i Appleom u areni većih, Internet-centričnih mašina.

Operativni sistem Chrome „se projektuje da pokreće uređaje od malih Internet računara do kompletnih stonih sistema“, tvrde u Googleu. (M.Đ.) Mikro.rs

Pročitajte i ovo...