Home VestiBiznis & Finansije MMF: Optimističnije prognoze rasta u 2010.

MMF: Optimističnije prognoze rasta u 2010.

by bifadmin

Međunarodni monetarni fond povećaće svoje prognoze rasta globalne ekonomije u 2010, a i u ovoj godini se očekuju bolji rezultati od ranijih projekcija, izjavio je izvršni direktor MMF-a Dominik Štros-Kan.

„Već duže vreme MMF predviđa oporavak u prvoj polovini sledeće godine“, rekao je Štros-Kan za radio Evrope 1 dodavši da će najnovije prognoze, koje će biti objavljene za nekoliko dana, biti bolje od prethodnih.

Službena prognoza MMF-a za svetsku privredu je 1,4% korekcija u ovoj godini i rast od 2,5 odsto u 2010. Najnovije projekcije te institucije trebalo bi da buduobjavljene 1. oktobra.

„Oporavak globalne ekonomije omogućili su državni poticaji i rekordno niske kamate“ dodao je Štros-Kan i upozorio čelnike G20 da na samitu u Pitsburhu budu krajnje oprezni jer još nije vreme za povlaćenje podsticajnih mjera.

„Ono što se dogodilo u proteklih godinu dana nikad pre nije bilo viđeno – to je bio međunarodni pakt u borbi protiv krize“, kazao je Štros-Kan. „Svi su bili jako zabrinuti i želeli su da rade zajedno. No, pravo je pitanje hoće li države nastaviti da sarađuju u periodu nakon završetka najgoreg dela krize“, dodao je čelnik MMF-a koji smatra da G20 mora pronaći nove pokretače globalnog rasta.

Pročitajte i ovo...