Home TekstoviNove tehnologije Wikipedia priprema označavanje kredibiliteta članaka bojom

Wikipedia priprema označavanje kredibiliteta članaka bojom

by bifadmin

Da bi postala verodostojniji izvor sadržaja, Wikipedia će koristiti boje kojima ukazuje na pouzdanost autora članka. Opcionalna funkcija „WikiTrust“ će novouređenom tekstu dodeljivati boju koja zavisi od reputacije njegovog autora.

Poznata po ogromnom broju članaka ali ne i po njihovoj pouzdanosti, Wikipedia nastoji da samu sebe rehabilituje. Počev od ove jeseni, tekstovi iz novih izvora ili onih čija je verodostojnost pod znakom pitanja, biće istaknuti tamnijom narandžastom pozadinom, dok će tekstovi autora od poverenja imati pozadinu svetlijih nijansi.

Wikipediju svakog meseca poseti preko 60 miliona čitalaca, ali pošto svako može da menja informacije na njenoj mrežnoj lokaciji, verodostojne informacije je teško odvojiti od onih koje su uneli nepouzdani izvori. Wikipedia je toliko velika da je Microsoft skoro priznao da je to razlog zbog kojeg je ukinuo svoju enciklopediju Encarta.

Međutim, s novim sistemom kodiranja pomoću boja, što više posetilaca pogleda i uredi novi tekst na Wikipediji, početni tekst dobija više „poverenja“, pretvarajući se iz narandžastog u belo. Na ovaj način ono oko čega se ljudi češće slažu opstajaće kao pouzdana informacija.

Nova šema kodiranja bojom izgrađena je korišćenjem alatke WikiTrust koja može da meri poverljivost autora. Ovo se postiže tako što se prati koliko dugo je autorova izmena opstala bez primedbi drugih urednika. Autori grade svoju reputaciju na skali od nula do devet, na osnovu svojih ranijih priloga.

Novi sistem kodiranja bojom najpre će se primeniti u člancima o živim ljudima, jer su te strane najpodložnije zlonamernim izmenama. Popularne ili kontroverzne strane, poput onih o Baraku Obami i Britni Spirs, već imaju ograničenja u pogledu toga ko može da ih menja, tako da će se novi sistem s bojama primenjivati na ostale strane o ličnostima. (M.V.)

mikro.rs

Pročitajte i ovo...