Home TekstoviNove tehnologije Firefox napunio pet godina

Firefox napunio pet godina

by bifadmin

Mozillin Firefox 1.0 pojavio se 9. novembra 2004. i brzo postao ozbiljan borac u ratovima veb čitača. U to vreme tržištem je dominirao Microsoftov Internet Explorer s udelom od čak 99%. Pet godina kasnije Internet Explorer i dalje dominira tržištem ali sada sa udelom od 65%, dok je Firefox drugi sa oko 23%.

Bitka još nije završena jer se nadmetanje u međuvremenu proširilo. S dodatnim čitačima koji su se u njega uključili, pre svega onim koje su napravili Google i Apple, konkurencija se pojačala i izazvala stalnu trku za inovacijama i poboljšanjima mogućnosti sve do razvoja mobilne verzije.

Filozofija Firefoxa je da je internet javno blago koje treba da bude dostupno svima i otvoreno što je moguće više. Mozilla propagira takav stav širom otvorenih ruku tako da su razvijači softvera unapredili mogućnosti njenog čitača sa preko 7000 dopuna.

Firefox trenutno ima oko 330 miliona korisnika i u julu je zabeležio svoje milijardito preuzimanje.

Mozilla sada grabi ka objavljivanju najnovije iteracije svog čitača, Firefox 4.0, koja se očekuje krajem 2010. Pripremajući tu verziju prošle nedelje je objavila Firefox 3.6 beta s brojnim novinama iz kojih se može naslutiti šta će uslediti u budućnosti. Makete interfejsa verzije 4.0

Da bi održala korak s aktuelnom opsesijom koju izazivaju pametni telefoni kadri da se povezuju na internet, Mozilla priprema i mobilnu verziju čitača nazvanu Fennec.

Proslava rođendana se nije svela samo na objavljivanje saopštenja za medije i rođendanske sveće. Mozilla je pokrenula i svetsku kampanju nazvanu „Osvetlite svet žar-lijom“ već su izazvale veliko zanimanje i koliko se može videti odlikuje ih estetika nalik onoj iz Microsoftove Viste i obećanje o velikom povećanju brzine. koja će logotipom ovog čitača osvetliti nebo nad gradovima širom sveta. Mozilla je pored toga objavila i ilustrovani video sa svojom pričom o proteklih pet godina. (M.V.)

Izvor: Mikro.rs

Pročitajte i ovo...