Home TekstoviNove tehnologije Freescale prodaje dve fabrike čipova

Freescale prodaje dve fabrike čipova

by bifadmin

Kompanija Freescale Semiconductor planira da proda dve starije fabrike čipova, jednu u Tuluzu u Francuskoj, a drugu u gradu Sendai u Japanu. Prodaja fabrika je samo jedna u nizu mera koje imaju za cilj smanjenje troškova usled globalne recesije.

Freescale, ranije Motorolina podružnica, poverila je plasman svojih proizvoda kompaniji Colliers International.

Kompanija Freescale je u potrazi za ugovorom koji će joj doneti dugoročni angažman. Posle prodaje fabrika koje proizvode čipove na 6-inčnim silicijumskim podlogama, Freescale će imati još četiri proizvodna pogona za izradu čipova.

Proizvođači čipova često na ovaj način smanjuju troškove tokom teških ekonomskih prilika. U avgustu ove godine, kompanija Integrated Device Technology (IDT) je prepustila proizvodnju čipova kompaniji Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), što znači da će pogoni u Oregonu biti zatvoreni u naredne dve godine budući da TSMC nije želeo da ih kupi. IDT će se u budućnosti posvetiti dizajniranju čipova.

Ranije ove godine, predsednik kompanije TSMC Moris Čang predvideo je zatvaranje više od dvadeset fabrika čipova usled recesije na globalnom nivou. Proizvođači se radije opredeljuju za prodaju umesto osavremenjivanja starih pogona, zbog toga što osavremenjivanje pogona može koštati i nekoliko stotina miliona dolara, dok cena jedne savremene fabrike koja koristi 12-inčne silicijumske podloge iznosi oko četiri milijarde dolara, u zavisnosti od proizvodnog kapaciteta i tehnologije izrade. (I.S.)

Izvor: Mikro.rs

Pročitajte i ovo...