Home TekstoviNove tehnologije AMD po prvi put u poslednjih nekoliko godina poslovao pozitivno

AMD po prvi put u poslednjih nekoliko godina poslovao pozitivno

by bifadmin

Predstavnici kompanije Advanced Micro Devices (AMD) saopštili su da je kompanija u četvrtom tromesečju 2009. godine, po prvi put u poslednje tri godine ostvarila profit, zahvaljujući između ostalog sudskom poravnanju sa kompanijom Intel, kao i promeni svog modela poslovanja.

AMD je u četvrtom tromesečju ostvario neto prihod od 1,18 milijardi dolara, što je ogromno povećanje u odnosu na gubitak od 1,44 milijarde dolara koji je kompanija imala u istom tromesečju 2008. godine.

AMD-ov prihod u četvrtom tromesečju je bio 1,65 milijardi dolara, što predstavlja povećanje od 42 procenta u odnosu na isti period prošle godine. Ova cifra je premašila procene analtičara kompanije Thompson Reuters, koji su očekivali da će AMD ostvariti prihod od 1,5 milijardi dolara.

AMD je ostvario veći prihod zbog odlične prodaje računara u sezoni prazničnih kupovina i povećane potražnje za grafičkim karticama Radeon. Osim toga, AMD je u novembru dobio od Intela 1,25 milijardi dolara, na ime poravnanja u sudskom sporu koji su te dve kompanije svojevremeno vodile. Radi se o dugogodišnjem sporu dva najveća proizvođača procesora, koji je pokrenut nakon što je AMD optužio svog rivala za nekorektno ponašanje na tržištu.

Prihod od prodaje procesora u poslednjem tromesečju bio je 1,2 milijarde dolara, što je povećanje od 14 procenata u odnosu na isti period prošle godine. Prihod od prodaje komponenti za grafičke kartice bio je 427 miliona dolara, što je povećanje od 40 procenata.

AMD je tri godne uzastopno beležio gubitke jer nije uspevao da prati plan objavljivanja procesora, ali i zbog smanjene prodaje procesora usled svetske ekonomske krize. Osim toga, kompanija je 2007. godine preuzela poznatog proizvođača grafičkih kartica, kompanjiu ATI, i samo na ime brojnih taksi utrošila nekoliko milijardi dolara.

Trudeći se da preokrene nepovoljnu situaciju, AMD je smanjio svoju imovinu, redukovao broj zaposlenih i ponovo se pojavio na tržištu kao proizvođač procesora, tako što je odvojio svoje proizvodne pogone opterećene velikim dugovima u zasebnu firmu pod nazivom GlobalFoundries. AMD je u toj novoj kompaniji manjinski akcionar.

Predstavnici AMD-a saopštili su da kompanija potpisuje nove ugovore, što joj u narednom peridou može doneti dodatno povećanje prihoda. Jedan od najvećih partnera sa kojim je u četvrtom tromesečju potpisan ugovor je kompanija Lenovo, koja će po prvi put ponuditi modele prenosivih računara iz svoje serije ThinkPad sa AMD-ovim procesorima.Na taj način, AMD sada sarađuje sa pet najvećih svetskih proizvođača računara – kompanijama Hewlett-Packard, Dell, Acer, Toshiba i, naravno, Lenovo.

Kompanija je u četvrtom tromesečju isporučila rekordan broj procesora za prenosive računare i sistemskih čipova, što je donelo povećanje prihoda od prodaje prenosivih računara za 19 procenata. Ovakav trend bi trebalo da se nastavi i u 2010. godini, sa očekivanim povećanjem prodaje procesora za prenosive računare u prvoj polovini godine.

Prodaja serverskih procesora je takođe povećana u drugoj polovini 2009. godine, i to za 21 posto u odnosu na prethdonu godinu, ali je teško predvideti da li će se taj trend nastaviti i u ovoj godini. Posebno je bio tražen šestojezgarni procesor Opteron, poznat pod radnim imenom Istanbul, na koji otpada 60 procenata prihoda od prodaje servera.

Trenutno, AMD se priprema za isporuku naslednika procesora Istanbul, dvanestojezgarnog procesora MagnyCours čipa. Taj procesor je namenjen serverima sa dva ležišta, ali tačan datum njegovog pojavljivanja nije preciziran. Isporuka ovog procesora će početi u prvoj polovini ove godine, a u 2011. godini naslediće ga šesnaestojezgarni procesor Interlagos. (M.S.)

Izvor: Mikro.rs

Pročitajte i ovo...