Home TekstoviNove tehnologije Broj raspoloživih IPv4 adresa pao ispod 10%

Broj raspoloživih IPv4 adresa pao ispod 10%

by bifadmin

Dugo očekivana nestašica primarnog adresnog prostora na internetu od utorka je korak bliže stvarnosti posle objave da je slobodno manje od 10% IPv4 adresa.

Ovu tvrdnju objavila je organizacija za brojčane resurse (Number Resource Organization, NRO), zvanični predstavnik pet regionalnih internet registara (AfriNIC, APNIC, ARIN, LACNIC i RIPE NCC) koji dodeljuju blokove IP adresa dobavljačima internet usluga i drugim mrežnim operatorima.

NRO podstiče kompanije, vladine agencije, dobavljače internet usluga, IT proizvođače i korisnike, da hitno preduzmu mere za uvođenje sledeće generacije internet protokola poznate kao IPv6, koja raspolaže daleko većim adresnim prostorom od sadašnjeg protokola IPv4, “jer je to ključni faktor za rast i razvoj interneta”.

IPv4 je glavni komunikacioni protokol interneta koji koristi 32-bitne adrese i može da podrži oko 4,3 milijarde IP adresa (4.294.967.296).

IPv6 je projektovan kao njegova nadogradnja. Koristi 128-bitno adresiranje i podržava toliko veliki broj internet adresa da tehnički neupućena lica teško mogu da ga shvate (2^128 odnosno 3,40282367 × 10^38).

IPv6 je na raspolaganju još od devedesetih godina prošlog veka, ali je počeo da se uvodi u značajnijoj meri tek prošle godine.

NRO preporučuje IPv6 kao način kojim će se osigurati da internet podrži milijarde novih korisnika i uređaja. Među aktivnostima koje ističe su sledeće četiri:
• Kompanije treba da obezbede usluge i platforme za IPv6.
• Proizvođači softvera i hardvera treba da prodaju proizvode koji podržavaju IPv6.
• Vladine agencije treba da obezbede sadržaje i usluge koji koriste IPv6, da podstiču uvođenje ovog protokola u svojim zemljama i da kupuju softver i hardver koji je s njim kompatibilan.
• Korisnici treba da zahtevaju IPv6 usluge od svojih dobavljača internet usluga i IT proizvođača.

Zvaničnici organizacije NRO upozoravaju na teške posledice u veoma bliskoj budućnosti ukoliko internet zajednica ne postane svesna brzog nestajanja IPv4 adresa.

Stručnjaci predviđaju da će ostatak raspoloživih IPv4 adresa biti podeljen regionalnim internet registrima u 2011. godini. (M.V.)

Izvor: Mikro.rs

Pročitajte i ovo...