Home TekstoviNove tehnologije Trinaest posto međunarodnih poziva ide preko Skypea

Trinaest posto međunarodnih poziva ide preko Skypea

by bifadmin

Prema najnovijim podacima analitičke kompanije TeleGeography, broj međunarodnih poziva tipa Skype–Skype dostigao je u 2009. godini 54 milijarde minuta (od ukupno 406 milijardi).

Analitičari ove kompanije utvrdili su da se rast međunarodnog telefonskog saobraćaja usporava a rast saobraćaja preko Skypea raste. Ukupan međunarodni saobraćaj između korisnika programa Skype porastao je u 2008. godini za 51%, a TeleGeography procenjuje da je u 2009. porastao za 63% i dostigao 54 milijardi minuta. U 2008. udeo Skypea po broju minuta (33 milijarde) iznosio je 8% od ukupnog broja.

Skype je sada daleko najveći davalac prekograničnih komunikacija na svetu, smatraju predstavnici ove analitičke kompanije. Sve češće korišćenje alternative telefonskim razgovorima, uključujući Skype za mobilne uređaje i postepeni ulazak Googlea na tržište prenosa govora, predstavljaće još veći izazov međunarodnoj telefoniji.

U proteklih 25 godina ukupan obim međunarodnih poziva rastao je godišnjom stopom od 15% ali je u protekle dve godine taj procenat skoro duplo manji (8%), jer je sa 376 milijardi minuta u 2008. porastao na 406 milijardi u 2009. Na to je navodno dosta uticala recesija.

Prema podacima koje je izneo Skypeov glavni jevanđelista Sten Tamkivi, na prošlogodišnjoj konferenciji posvećenoj novim komunikacijama (Emerging Communications Conference) održanoj u Amsterdamu, Skype je beležio milijardu pozivnih minuta godišnje od čega je trećina koristila video. Te minute je generisalo oko 520 miliona korisnika koji žive u 225 zemalja, što znači u skoro svim zemljama i teritorijama na svetu. (M.V.)

Izvor: Mikro.rs

Pročitajte i ovo...