Home TekstoviNove tehnologije Francuska uvodi porez za internet pretraživače

Francuska uvodi porez za internet pretraživače

by bifadmin

Novim zakonom Francuska bu zaustavila ‘obogaćivanje bez ikakvih granica ili kompenzacije‘ te pomogla svojoj kreativnoj industriji posrnuloj tokom digitalne revolucije.

Francuska planira da uvede takozvani ‘Google porez‘ na stranice za pretraživanje interneta, ne bi li tako prikupila novac za pomoć svojoj kreativnoj industriji posrnuloj tokom digitalne revolucije. Predlog, čije je odrednice odredila vladina komisija svojim istraživanje, je ponovo iskopao ‘ratnu sekiru‘ koju Francuzi imaju protiv Googlea, internet diva kog svet ‘voli da mrzi‘.

Namet na prihod od reklama je poslednji pokušaj Francuske da kontroliše internet koji je u toj zemlji svedočio nekima od najstrožih svetskih antipiratskih zakona. Osim Googlea, novi porez cilja i druge velike internet operatere u Evropi poput Microsofta i Yahoo!-a bez obzira imaju li svoje kancelarije u Francuskoj. Novim zakonom operateri bi plaćali porez svaki put kada bi internet korisnik u Francuskoj kliknuo na reklamni banner ili sponzorisan link na njihovim stranicama.

Guillaume Cerutti, jedan od autora izvještaja vladine komisije, ističe da bi pomenuti porez napokon zaustavio ‘obogaćivanje bez ikakvih granica ili kompenzacije’.

Google, koji je ove nedelje proširio ‘carstvo‘ lansiranjem svojeg prvog mobilnog telefona, Nexus One-a, u Francuskoj svake godine na internet reklamama zaradi nešto manje od 720 miliona funti, napominju autori izveštaja. Takođe, u pitanje se dovodi poštuje li Google pravila monopola u internet marketingu.

Predsednik Nicolas Sarkozy više puta se imenovao za zaštitnika francuske kulturne vrednosti koju želi sačuvati od ‘digitalnih predatora’. Prošlog meseca je obećao 700 miliona funti za digitalizaciju blaga francuske nacionalne biblioteke ne bi li ih tako ’spasio’ od Googlea.

– Nećemo biti ogoljeni za kulturnu baštinu radi profita velikih kompanija bez obzira koliko one prijateljske, velike ili američke bile – izjavio je Sarkozy.

Googleov glavni direktor za Francusku, Olivier Esper, pozvao je francusku vladu da radije vrednuje ’saradnju’ nego ‘kontrast između sveta interneta i kulture’, a novi zakon je usmeren upravo na taj ‘pogrešan’ smer.

(personalmag/jutarnji.hr)

Pročitajte i ovo...