Home TekstoviNove tehnologije EU zavodi red na Facebooku

EU zavodi red na Facebooku

by bifadmin

Dosadašnja komesarka za medije i informaciono društvo i novi kandidat za evropskog komesara za pravdu i osnovna ljudska prava, Vivian Reding, izjavila je da će u narednih pet godina uvesti red na društvenim mrežama, posebno na Facebooku.

Luksemburžanka je najavila da će Evropska komisija promeniti zastareli dokument EU o zaštiti podataka iz 1995. godine. Ona je izjavila pred Evropskim parlamentom da će njen prvi korak na novom poslu biti uvođenje reda u korišćenju Facebooka, Twittera i MySpacea.

“Ne možemo očekivati da građani veruju Evropi, ako ne budemo ozbiljni u odbrani njihovih prava na privatnost i zaštitu ličnih podataka“, istakla je Vivian Reding.

Ona je poručila da svi lični profili na Facebooku i drugim društvenim mrežama moraju da budu nevidljivi, osim ako korisnik odluči da svoje podatke otvori za javnost. Da podsetimo, trenutno su svi profili na društvenim mrežama javno dostupni, osim ako korisnik ne odluči drugačije.

Buduća evropska komesarka za pravdu i osnovna ljudska prava skrenula je na sebe pažnju javnosti i kada je tokom predstavljanja svog plana rada u Evropskoj komisiji izrazila oštru sumnju u ispravnost onoga što je nazvala „američkim tipom“ pristupa antiterorizmu. Ona je odgovarajući na pitanja evropskih poslanika iskazala zabrinutost zbog ideje da se na evropske aerodrome postave specijalni skeneri za putnike, koji znatno detaljnije skeniraju sve koji prođu kroz njih. Takođe, meta njene kritike je bio i evropski plan da se lični podaci Evropljana učine dostupnim za američku obaveštajnu službu. (A.S.)

Izvor: Mikro.rs

Pročitajte i ovo...