Home TekstoviNove tehnologije Javna rasprava o ćiriličnom domenu Srbije

Javna rasprava o ćiriličnom domenu Srbije

by bifadmin

U prostorijama Privredne komore Srbije održan je okrugli sto, skup posvećen uvođenju ćiriličnog domena najvišeg nivoa za našu zemlju. Sastanku su prisustvovali članovi Upravnog Odbora RNIDS-a, predstavnici Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo i Društva za informatiku Srbije, predstavnici KONUS-a, Agencije za privredne registre, Privredne komore Srbije, Gartnera, urednici iz nekoliko specijalizovanih IT časopisa, kao i stručnjaci koje su aktivno uključeni u promovisanje ćirilice na Internetu. Cilj sastanka je bio da se postigne dogovor kako da se pokrene javna rasprava o izboru niza znakova koji će postati ćirilični domen najvišeg nivoa, a koji će predstavljati Republiku Srbiju na Internetu.

ICANN je omogućio uvođenje novog domena najvišeg nivoa koji jedna država može da koristi za svoje predstavljanje na internetu. Do sada je bilo moguće da svaka zemlja registruje jedan domen najvišeg nivoa koji se sastojao od dva latinična slova, određena standardom ISO 3166-1.

Od 16. novembra 2009. moguće je registrovati još jedan domen najvišeg nivoa na jeziku i nelatiničnom pismu koje je u upotrebi u državi (IDN ccTLD). Vlada Srbije je dala saglasnost da se pokrene postupak koji treba da dovede do podnošenja zahteva i prenela je svoja ovlašćenja, koja su definisana dokumentom koji je propisao ICANN, na Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo, a ono je dalje prenelo nadležnost za sprovođenje procedure i široke javne rasprave na RNIDS.

Na kraju javne rasprave formirana je radna grupa koja će ideje iznete u diskusiji na okruglom stolu pretočiti u plan aktivnosti za sprovođenje javne rasprave. (A.S.)

Pročitajte i ovo...