Home TekstoviNove tehnologije Najveći svetski mobilni operatori udružili snage

Najveći svetski mobilni operatori udružili snage

by bifadmin

Dvadeset četiri mobilna operatora fomirala su zajednicu za prodaju aplikacija Wholesale Applications Community kako bi izbegli cepkanje tržišta aplikacija i razvijačima softvera dali jednu pristupnu tačku do svih članova, saopštio je u ponedeljak GSM savez (GSM Association).

Operatori će sad početi da rade na ujedinjavanju svojih razvojnih zajednica, tako da razvijači softvera mogu svoje aplikacije da donesu na jedno mesto odakle će ih distribuirati, umesto da prolaze kroz više postupaka za njihovo odobravanje.

Zajednioca će početi da priprema zajednički razvojni standard koji treba da bude gotov za 12 meseci. Standard navodno neće zavisiti od vrste telefona i operativnog sistema.

To će im omogućiti da se bolje nadmeću s Appleovom „prodavnicom aplikacija“ (App Store) ili Googleovom „pijacom za Android“ (Android Market), koje imaju nezavisne i konkurentne postupke odobravanja aplikacija vezanih za njihove telefone ili operativne sisteme.

Članovi ove nove zajednice su između ostalih: AT&T, China Mobile, Deutsche Telekom, NTT DoCoMo, Orange, Telefónica, Telenor Group, Sprint, Verizon Wireless i Vodafone. Zajedno imaju oko tri milijarde pretplatnika.

Kao i mnogi proizvođači telefona i operatori su uočili uspeh Appleove prodavnice i žele deo tog kolača. Neki od njih, uključujući Orange, Verizon i Vodafone, već su ranije formirali svoje prodavnice aplikacija.

Proizvođači mobilnih telefona LG Electronics, Samsung i Sony Ericsson takođe pružaju podršku ovoj zajednici.

Analitičari smatraju da su pred njom brojne prepreke, jer njeni članovi nastoje da preuzmu kontrolu nad aplikacijama a imaju slabe rezultate u toj vrsti industrijskog konzorcijuma. To su videlo kroz neslaganje između standardizacionih tela JIL i Bondi. (M.V.)

Izvor: Mikro.rs

Pročitajte i ovo...