Home TekstoviNove tehnologije Akcelerator će na jednogodišnju pauzu

Akcelerator će na jednogodišnju pauzu

by bifadmin

Veliki hadronski kolajder (LHC) trebalo bi da bude ugašen na godinu dana radi ispravljanja greški zbog kojih projekat ne može da ostvari maksimalne rezultate.

BBC prenosi reči dr. Stiva Majersa, konstruktora kolajdera, da će mašina proraditi posle 2012. godine. Sada treba ispraviti greške koje onemogućavaju kolajderu da dostigne pun potencijal, odnosno da proizvede energiju od 14 triliona elektronvolti koliko se očekivalo za dve godine. Samo na taj način bi bio ostvaren cilj – simulacija uslova nastalih posle „Velikog praska“.

Od kada je, posle velikih medijskih senzacija i protesta zbog straha od apokalipse, pušten u rad 2008. godine, kolajder je pretrpeo niz zastoja i oštećenja. Za poslednje oštećenje se veruje da ga je proizvela ptica koja je u letu iznad akceleratora ispustila parče hleba u mašinu. Sreća pa tada mašina nije radila punom parom te je izbegnut veliki kvar.

Ovog meseca kolajder je trebalo da proizvede rekordnih 7 triliona elektronvolti, ali postoji strah naučnika da bi to moglo prouzrokovati nova oštećenja. Zato će kolajder raditi sa pola snage, pa će biti ugašen na godinu dana radi popravke.

Pročitajte i ovo...