Home TekstoviNove tehnologije FBI se bori protiv kiberkriminala i u Evropi

FBI se bori protiv kiberkriminala i u Evropi

by bifadmin

AMERIČKI FEDERALNI ISTRAŽNI BIRO (FBI) počeo je u proteklih nekoliko meseci da ubacuje svoje agente među snage reda u Estoniji, Ukrajini i Holandiji kako bi zajedničkim snagama s policijama tih zemalja pojačao svoju borbu protiv međunardnog kiberkriminala. Stručnjaci smatraju da je ovakva saradnja neophodna i od ključne važnosti, jer za ovaj vid kriminala nema međunarodnih granica.

Ubacivanje je inspirasno uspešnom akcijom započetom 2006. u Rumuniji koja je dovela do skoro stotinu hapšenja. Američki istražni organi su se potom zapitali gde bi još mogli da izvedu nešto slično. Analitičari bezbednosti su im skrenuli pažnju pre svega na Ukrajinu koja se smatra utočištem brojnih mrežnih prevaranata, uključujući tvorce trojanskog programa Zeus korišćenog za krađe s bankovnih računa. Slični primeri uočeni su i u Estoniji i Holandiji.

FBI je i ranije znao da ubacuje svoje agente u policijske strukture drugih zemalja. Osamdesetih godina prošlog veka njegovi agenti su, na primer, radili zajedno s italijanskim kolegama u nekoliko slučajeva vezanih za mafiju, tako da model saradnje nije nov, promenila se samo ciljna grupa.

Predstavnici Biroa nisu želeli da govore o slučajevima na kojima rade, ali su istakli da su pobrojane zemlje izabrane s dobrim razlozima. FBI trenutno ima po jednog agenta u svakoj od navedenih zemalja, kao i jednog u Rumuniji koji je tamo od ranije.

Na domaćem terenu, u SAD, formirana je posebna stručna grupa specijalizovana za mreže zaraženih računara (botnet) koje prevaranti koriste da kradu novac s bankovnih računa i prebacuju ga u druge zemlje. Nedavno je FBI dosta pomogao da se ugasi veliki botnet nazvan Mariposa, kojim je bilo zaražano nekoliko miliona računara širom sveta. (M.V.)

Izvor: Mikro.rs

Pročitajte i ovo...