Home TekstoviNove tehnologije Informatičke veštine neophodne za 90% poslova

Informatičke veštine neophodne za 90% poslova

by bifadmin

U petak je održan skup kojim je obeležena „Nedelja e-veština“ u Srbiji. Okrugli sto su organizovali Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo, kompanija Microsoft Srbija i Privredna komora Srbije.

Na skupu je istaknuta potreba za razvojem e-veština na svim nivoima. E-veštine više ne mogu da budu tretirane kao dodatna prednost, ni od strane državnih institucija ni privatnog sektora. U 21. veku i društvu koje stremi konkurentnoj ekonomiji zasnovanoj na znanju, informatičkoj pismenosti mesto je u temeljima edukacije, zajedno sa čitanjem i pisanjem, zaključak je okruglog stola “E-veštine za Srbiju” .

„Evropska unija je shvatila važnost e-veština za podizanje konkurentnosti privrede, pa moramo i mi” rekla je otvarajući skup ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Jasna Matić.

„Rezultati poslednje studije IDC-a ističu potrebu za razvojem e-veština u Evropi u kojoj će za pet godina više od 90% poslova zahtevati upotrebu neke od IT veština, nezavisno od sektora ili veličine preduzeća“, istakao je generalni direktor kompanije Microsoft Srbija Vladan Živanović.

“Microsoft je u Srbiji, kao i u Evropi, posvećen tome da građanima omogući sticanje i razvoj e-veština. Angažovani smo u programima sa Vladom Republike Srbije, nevladinim organizacijama, akademskim institucijama i privrednim sektorom kako bismo ih podržali i ohrabrili u obezbeđivanju obuka za razvoj e-veština za što je moguće širi krug ljudi“ rekao je Živanović.

Razvoj e-veština na svim nivoima doprinosi ekonomskom oporavku. U regionu centralnoistočne Evrope preduzeća i organizacije koje koriste informacione tehnologije zapošljavaju 392.000 IT profesionalaca koji rade na Microsoft tehnologijama, i taj broj će u značajnoj meri rasti u narednom periodu. Na to da Srbija nije izuzetak, i da potreba za IT profesionalcima raste uprkos krizi, ukazuje primer da je ovih dana Microsoftov razvojni centar u Beogradu raspisao konkurs za 12 novih radnih mesta za programere. (A.S.)

Izvor: Mikro.rs

Pročitajte i ovo...