Home TekstoviNove tehnologije Topika privremeno postaje „Gugl Kanzas“

Topika privremeno postaje „Gugl Kanzas“

by bifadmin

Gradonačelnik Topike u Kanzasu objavio je da će se njegov grad narednih mesec dana zvati “Gugl Kanzas”. Ovaj neobičan potez povučen je ne bi li se grad izborio za ulazak u program optičkog umrežavanja koji je pokrenula kompanija Google.

Bil Banten ima 79 godina i nije naročito upućen u internet, ali kao gradonačelnik ima adresu e-pošte i pomoćnike koji mu pomažu da ga koristi, i čvrsto veruje da će mlađi stanovnici grada imati koristi od bržih internet veza.

Google namerava da u nekoliko gradova širom SAD instalira nove internet veze koje su 100 puta brže od uobičajenih i dostizaće jedan gigabit u sekundi, jer smatra da su internetske brzine u SAD niže od svetskog standarda i želi to da ispravi instaliranjem novih kablova. Zainteresovani gradovi imaju rok da se do 26. marta prijave ukoliko žele da se uključe u ovaj pilot projekat. Googleove usluge po veoma razumnoj ceni moći će da koristi od 50.000 do 500.000 građana.

Banten se nada da će proklamacijom koju je pročitao u ponedaljak na sednici gradskog veća, privući pažnju ove kompanije i podstaći je da izabere baš Topiku za svoje zamorče. Ispostavilo se, međutim, da nije spreman na eventualnu mogućnost da ovaj grad sa 123.400 stanovnika trajno zadrži novo ime ukoliko uđe u uži izbor.

„Ponosni smo na naš grad i nećemo mu menjati ime. Topika je inače indijanska reč koja znači dobro mesto za gajenje krompira. Doduše ne gajimo ga više kao nekada. Sada preovlađuju žito, kukuruz, soja i lucerka. Druga su vremena. Jesam li pomenuo soju?“ (M.V.)

Pročitajte i ovo...