Home TekstoviNove tehnologije Svaka četvrta zemlja blokira neku Googleovu uslugu

Svaka četvrta zemlja blokira neku Googleovu uslugu

by bifadmin

Predstavnici kompanije Google saopštili su početkom ove nedelje da su usluge kompanije ili blokirane ili do nekog stepena cenzurisane, u četvrtini zemalja u kojima Google posluje.

„Kina je najizraženiji slučaj, ali ne i jedini. Googleovi usluge – od pretraživača preko usluge Blogger do lokacije YouTube i servisa Google Docs – blokirane su u 25 od 100 zemalja u kojima poslujemo“, tvrdi Rejčel Vajtstoun, potpredsednica Googleovog odeljenja za globalne komunikacije i odnose sa javnošću.

„Pored toga, redovno dobijamo zahteve od vlada da onemogućimo pristup ili uklonimo određeni sadržaj,“ kaže Vajtstounova, dodajući da se Google zalaže da se opseg takvih zahteva smanji kada smatra da je zahtev „previše široko definisan“.

Google je stigao na naslovne stranice svetskih medija pre mesec dana, kada su rukovodioci kompanije odlučili da ugase cenzurisanu verziju svog pretraživača, razvijenog za kinesko tržište. Pošto nije postignut kompromis sa kineskom vladom, Google je u martu zatvorio svoju cenzurisanu Web lokaciju, preusmeravajući saobraćaj ka necenzurisanom pretraživaču u Hongkongu.

Kina već duže vreme ima jedan od najnaprednijih programa za kontrolu pristupa Internet sadržaju za lokalne korisnike. Kineski zakoni obavezuju davaoce Internet usluga da blokiraju ili uklanjaju nepoželjan sadržaj, pre svega pornografiju, ali i informacije vezane za ljudska prava i druge teme.

Međutim, Kina nije jedina zemlja koja želi da upravlja načinom na koji njeni građani pristupaju sadržaju na Internetu. Primera radi, Australija nastavlja sa planovima da blokira pristup Internet lokacijama koje sadrže materijal o seksualnom zlostavljanju dece i informacije koje se mogu iskoristiti kako bi se počinio zločin. Takva odluka je doneta zbog toga što nedavno testiranje blokiranja pristupa ka označenim Web lokacijama, nije usporilo pristup Internetu.

Protivnici odluke australijske vlade navode da blokirane lokacije sadrže veze ka lokacijama koje inače ne bi bile blokirane. Pored toga, korisnici mogu da zaobiđu ograničenja kako bi im pristupili, kao što su korisnici iz Kine mogli da zaobiđu cenzuru. (M.S.)

Izvor: Mikro.rs

Pročitajte i ovo...