Home TekstoviNove tehnologije Vreme nikog ne čeka, možda ni prestupne sekunde

Vreme nikog ne čeka, možda ni prestupne sekunde

by bifadmin

Zbog novog ciklusa rasprava započetih u krugovima koji se bave problemima tačnog vremena, Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU) razmatra mogućnost da ukloni prestupne sekunde sa časovnika servisa čije usluge koristi većina računarskih sistema, poznatog pod nazivom Univerzalno koordinisano vreme (Coordinated Universal Time, UTC).

Prestupne sekunde su se još od uvođenja 1971, pokazale kao problematične u bar nekoliko softverskih programa. Na primer, prestupna sekunda dodata na kraju 2008. naterala je Oracleov klasterski softver da se u nekoliko slučajeva neočekivano zaustavi i iznova pokrene.

Međutim, neki računarski profesionalci smatraju da bi ukidanje prestupne sekunde samo izazvalo drugi skup teškoća. „Revizija bi mogla stvoriti više problema nego što bi ih rešila“, smatra programer Rob Siman, koji je o tome pisao na forumu o prestupnim sekundama.

Radiokomunikacioni sektor ITU (ITU-R), koji nadzire UTC, primaće do oktobra mišljenja o potencijalno revidiranoj definiciji univerzalnog koordinisanog vremena koje ne bi sadržalo prestupne sekunde, što je inače ideja o kojoj se raspravljalo čitavu prošlu deceniju. Ukoliko ova radna grupa odobri preporuku, ona bi se 2012. godine mogla naći na dnevnom redu sledeće skupštine za radiokomunikacije (ITU Radiocommunications Assembly) kao predlog za konačno prihvatanje i počela da se primenjuje od 2018.

Prestupna sekunda je uvedena da bi se potrla rastuća razlika u načinima koje računari i ljudi koriste za merenje vremena.

UTC vreme je definisano preko iteracije sekundi koje su definisane s velikom preciznošću zahvaljujući atomskim časovnicima, dok univerzalno vreme (Universal Time, UT) meri dan prema vremenu koje je Zemlji potrebno da se jednom okrene oko svoje ose, a ono se u aktuelnoj epohi uz oscilovanje neznatno skraćuje zbog plimnih efekata. Prestupna sekunda je od 1971. dodata UTC vremenu 24 puta (poslednji put 31. decembra 2008) kako bi ga uskladila s univerzalnim vremenom.

U revidiranom planu organizacije ITU, biće dozvoljeno da razlika između UTC i UT vremena raste sledećih nekoliko stotina godina i mogla bi u nekom trenutku da se poništi jednim prestupnim satom.

Većina računarskih sistema koristi UTC, uključujući i one koji se oslanjaju na mrežni vremenski protokol (Network Time Protocol, NTP). Istraživači primećuju da je problem to što se prestupnim sekundama ne rukuje na iole standardizovan način.

„Nedostatak jeftinog hardvera i satnih elektronskih kola koja tačno označavaju prestupnu sekundu doveo je do toga da postoji veliki broj nezamislivo nestandardnih načina za predstavljanje UTC ili zonskog vremena blizu prestupne sekunde, što može da prouzrokuje probleme u nastojanjima da se računarski satovi sinhronizuju u blizini prestupnih sekundi.“ Ovo je zaključak trojicea istraživača koji su u svom radu predstavljenom na avgustovskoj konferenciji američkog instituta za aeronautiku i astronautiku (American Institute of Aeronautics and Astronautics) održanoj u Torontu, opisali svoje viđenje debate.

Na primer, Unix sistemi mogu da se podese na novo vreme tako što će svoje satove pomeriti unazad za jednu sekundu. Ovaj pristup može štetno da utiče na aplikacije kao što su baze podataka koje snimaju podatke u preciznim vremenskim intervalima, navode autori rada.

Ima i onih koji ne misle da je izbacivanje prestupne sekunde dobra ideja.

„Takva revizija ne rešava odgovarajući geofizički problem niti obezbeđuje put za buduće standarde koji će biti potrebni za neizbežna mnogo veća i mnogo drastičnija podešavanja civilnog vremena koja će biti neophodna“, smatra Siman.

Drugi kritičari optužuju ITU da nije dovoljno razmotrila efekat koji će ova promena imati na softversku zajednicu i napominju da su mnogi sistemi već rekonfigurisani da rade s aktuelnim zakučastim merenjem vremena. Na primer, sam protokol NTP može da izađe na kraj sa prestupnim sekundama tako što će koristiti parsabilnu datoteku prestupnih sekundi koja se može preuzeti sa lokacije Nacionalnog instituta za standarde i tehnologiju (National Institute of Standards and Technology, NIST). (M.V.) Mikro.rs

Pročitajte i ovo...