Home TekstoviNove tehnologije Održan okrugli sto „.srb – ćirilički internet domen Srbije“

Održan okrugli sto „.srb – ćirilički internet domen Srbije“

by bifadmin

Na telekomunikacionom forumu Telfor 2010, Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS), održao je okrugli sto na temu „.srb – ćirilički internet domen Srbije“.Zaključak učesnika okruglog stola je da je neophodno omogućiti ravnopravnost domena .srb sa postojećim domenom .rs, podržani su osnovni elementi Predloga pravila i procesa za registraciju ćiriličkog domena „.srb“ i naglašeno da je Registar nacionalnog internet domena Srbije u potpunosti osposobljen za upravljanje ćiriličkim domenom .srb.

Član radne grupe RNIDS-a za izradu pravila o registraciji ćiriličkih domena, Vojislav Rodić, izneo je principe na osnovu kojih je izrađen Predlog pravila i procesa za registraciju ćiriličkog domena „.srb“: pravila i regulativa RNIDS-a i ICANN-a, opšti principi i dobra praksa na internetu i poddomenska struktura u okviru domena .srb. RNIDS je na svom forumu (http://www.forum.rnids.rs/) već pokrenuo javnu raspravu o Predlogu pravila i procesa za registraciju ćiriličkog domena „.srb“.

Julija Ovčinikova iz Koordinacionog centra za dodelu domena najvišeg nivoa u Rusiji, iznela je iskustva i primere iz prakse kod registracije ćiriličkog domena .rf. Rusija je prva zemlja kojoj je ICANN odobrio da registruje imena domena i na ćirilici, sa oznakom „.rf“, pored postojećeg latiničnog kôda „.ru“. Registracija ruskog ćiriličkog domena „.rf“ počela je 11. novembra. Ruski domen .rf, do sada je registrovalo 556.243 korisnika, tako da je taj domen po broju registranata već na 16. mestu evropske liste najviše registrovanih domena.

U diskusijama učesnika skupa, istaknut je značaj uvođenja ćiriličkog domena za očuvanje nacionalnog identiteta i zaštitu kulturne baštine. Takođe, naglašena je i potreba edukacije korisnika interneta o prednostima korišćenja domena .srb, a neophodna je i marketingška kampanja u promociji ćiriličkog domena .srb.a

Pročitajte i ovo...