Home VestiBiznis & Finansije Fiskalni savet: Šargarepa bez štapa

Fiskalni savet: Šargarepa bez štapa

by bifadmin

Ovoj državi izgleda Budžetska inspekcija i Državna revizorska institucija nisu dovoljne da spreče rasipništvo ministara, pa će narodnu blagajnu uskoro početi da nadzire i novo kontrolno telo – Fiskalni savet. Naša skupa država nikako da postane malo razumnija, pa tako dobijamo novo telo, u kom će plate biti i do 180 000 dinara, ali koje neće imati nikakvu izvršnu vlast, niti kakav uticaj sa svojim savetodavnim ovlašćenjima koje niko ne mora da prihvati.

Ovlašćenja Saveta su takva da morate da se zapitate otkud sad usred kampanje za smanjivanje broja zaposlenih koje plaća država da se otvaraju nova mesta i to u telu koje neće imati mogućnost da kažnjava i obustavlja projekte, a i pitanje je koliko će biti nezavisno, tvrde poznavaoci.

Dakle, Fiskalni savet će davati mišljenja o značajnim fiskalnim pitanjima. Novo telo će ocenjivati Vladu i budžet i o tome obaveštavati državne organe i javnost, a kako su letos najavili u Ministarstvu finansija Savet će kontrolisati i trošenje novca od prodaje “Telekoma”.Za člana Saveta NBS je predložila Vladimira Vučkovića, profesora na Univerzitetu „Megatrend“, predsednik Boris Tadić je predložio profesora Ekonomskog fakulteta Pavla Petrovića, a Ministarstvo finansija Nikolu Altiparmakova, finansijskog savetnika USAID.

Novo telo, međutim, neće imati nikakva izvršna ovlašćenja. Praktično, neće moći da sankcioniše vladu i ministre koji budu kršili fiskalna pravila, niti da zaustavi projekte koji ne budu u skladu sa zakonom. Jeste da će državni organi biti u obavezi da Savetu dostavljaju svu traženu dokumentaciju, ali u slučaju da se o to i ogluše, telo će moći samo da obavesti Skupštinu. Sve su to i razlozi za ocenu upućenih da će korist od Fiskalnog saveta biti minimalna. I baš zato se nameće pitanje kako ova vlast koja pokušava da se pokaže fiskalno disciplinovanom opet pravi gafove dok joj SNS diše za vrat, posle jutrošnjeg gostovanja A. Vučića na B92 koji se kleo u to da je smanjivanje administracije i broja državnih sekretara i poslanika jedini način da ova država opstane.

A onda dobijamo novo telo koje nema bukvalno nikakvu izvršnu moć ali zato upošljava ljude. Predsednik Fiskalnog saveta imaće osnovnu platu od oko 188.000 dinara, a članovi po oko 169.000 dinara, pokazuje računica izvedena iz odredaba Zakona o budžetskom sistemu iz oktobra prošle godine. Osnovna zarada specijalnih savetnika biće oko 144.000 dinara. Članovi i specijalni savetnici imaju pravo i na uvećanje zarade do 30 odsto usled “posebnih složenosti u radu”.

Đorđe Đukić, profesor na Ekonomskom fakultetu i svojevremeno član Saveta Narodne banke Jugoslavije, slaže se sa mnogima kada kaže da će Fiskalni savet i te kako biti pod pritiskom vladajuće koalicije, jer članove istog bira vlast.

Nikola Altiparmakov, kandidat za člana Saveta, ne beži od toga da je nezavisnost Saveta jedno od ključnih pitanja:„Zbog što veće nezavisnosti, regulativa oko uvođenja fiskalnih pravila i saveta je pisana u saradnji sa MMF, i to na osnovu najboljih međunarodnih iskustava. Otuda članove predlažu tri različite institucije, što maksimalno otežava bilo kakve spoljne uticaje na rad Saveta i njegove izveštaje“.

Pročitajte i ovo...