Home VestiBiznis & Finansije Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga izmenjen

Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga izmenjen

by bifadmin

Novi Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga, stupiće na snagu tek na leto, odnosno 1. jula.Nacrt je u poslednjih dva meseca pretrpeo više izmena, najvećim delom pod pritiskom bankara.

Bankari su se najviše žalili na retroaktivnost ovog propisa, korišćenje kreditnih kartica i odustajanje od kredita. Zbog toga su na sve načine pokušali da promene odredbe koje im nisu odgovarale, tako da se „čišćenje“ nacrta oteglo dva meseca. Viceguvernerka NBS,Mira Erić-Jović, smatra da je bankama u interesuda unaprede praksu primenom zakona, jer trenutno postoje brojni prigovori koji ukazuju na krajnje neprihvatljivu praksu u oblasti kreditiranja, poput menjanja uslova kreditiranja u toku otplate.

Jedan od ključnih problema za bankare bio je deo zakona koji podrazumeva da klijent u slučaju krađe kartice snosi samo 150 evra gubitka, a da ostalo pada na teret banke. Bankari smatraju da na taj način postoji veliki prostor za zloupotrebu. Osim toga, ugovorne odredbe koje su sporne neće se tumačiti u korist korisnika, već su banka i klijent ravnopravni.

Ono što je pak korektno u novom zakonu je obaveza za banke da naglašavaju pod kojim uslovima, kada i u kom vremenskom periodu menjaju kamatne stope, da kamatna stopa mora biti iskazana sa svim troškovima koji prate otplatu kredita, i da banka ne sme jednostrano da menja bitne elemente ugovora i da ga jednostrano raskine.

Pročitajte i ovo...