Home VestiBiznis & Finansije Jedinstvena poreska osnovica za oporezivanje u EU

Jedinstvena poreska osnovica za oporezivanje u EU

by bifadmin

Oko tri milijarde evra godišnje trebalo bi da ostane više u evropskim kompanijama koje posluju preko unutrašnjih granica u EU nakon što na snagu stupi Zajednička pročišćena osnovica korporacionog poreza (CCCTB), čiji je predlog predstavila Evropska komisija. Primenom pomenutog propisa čak dve milijarde evra kompanije bi uštedele zbog ukidanja sadašnjih troškova prilagođavanja propisima iz 27 različitih poreskih sistema država članica.

Iz časopisa Market saznajemo da bi uvođenje CCCTB-a bio prvi korak u usklađivanju poreskih politika EU, jer su sada porezi u isključivoj nadležnosti država članica, dok se na nivou EU određuje samo najniža stopa PDV-a.

Iako je u EU uspostavljeno jedinstveno tržište, ono u tom delu nije još dovršeno. Tako se, na primer, kompanije koje posluju u više država članica suočavaju s velikim teškoćama pri izračunavanju poreske osnovice.

U svakoj zemlji u kojoj posluju moraju posebno da obračunavaju porez za prihod ostvaren u njoj, prema pojedinoj zemlji svojstvenim različitim poreznim propisima. Pored toga, ne može se prebijati dobit u jednoj s gubitkom u drugoj zemlji.

Takvi su obračuni skupi i za velike kompanije, a male često potpuno obeshrabre da posluju preko granica države članice u kojoj su registrovane. To ograničava privredni rast pa se ne otvara onoliko novih radnih mesta koliko bi moglo.CCCTB uvodi sistem sve na jednome mestu za poreske prijave na osnovu jednog niza propisaširom EU. Osim što bi trebalo da raščisti zakonsku zbrku, CCCTB bi trebalo da omogući prebijanje dobiti iz jednih s gubitcima iz drugih zemalja.

Pročišćena poreska osnovica prema posebnoj će se formuli raspoređivati između država članica u kojima kompanija posluje, a svaka od njih će deo koji joj pripadne oporezovati nacionalnom korporacijskom poreskom stopom. Većina država članica EU načelno se već saglasila da ujednači tu stopu, dok se Irska protivi tome jer želi da nastavi da niskim porezom privlači ulagače.

Pročitajte i ovo...