Home TekstoviNove tehnologije Uštede u poslovanju upotrebom Cloud tehnologije

Uštede u poslovanju upotrebom Cloud tehnologije

by bifadmin

Cloud hosting predstavlja vodeći trend na tržištu informacionih tehnologija poslednjih nekoliko godina, kako zbog infrastrukture koja je promenljiva u skladu sa vašim trenutnim potrebama, tako I zbog daleko većih ušteda u korišćenju i upravljanju resursima od onih koje je tradicionalna hosting infrastruktura dozvoljavala.

Cloud tehnologija predstavlja platformu koja korisnicima omogućava efikasnije, jednostavnije, a samim tim i jeftinije korišćenje IT resursa. Dve osnovne karakteristike Clouda koji koristimo danas su prilagođena cena stvarnim potrebama I brzina isporuke gotovog rešenja klijentima. Kompanija iznajmljuje IT resurse od Ineternet Servis Provajdera u obimu koji odgovara njenoj trenutnoj potrošnji. Ovo praktično znači da nema inicijalnih ulaganja u veoma skupu opremu i da ne postoje troškovi za amortizaciju. Takođe, brzina isporuke gotovog rešenja korisnicima u vidu već pripremljenih servisa za upotrebu, omogućava vam da napravite sopstveni server za nekoliko minuta, zašta vam je do sada bilo potrebno i do nekoliko dana. Cloud platforma omogućava vizuelno upravljanje IT resursima na veoma jednostavan način, korišćenjem Cloud kontrol panela.

Potencijalni korisnici Cloud hostinga su sve kompanije koje imaju zahteve za pojednostavljenjem IT infrastrukture, skalabilnost, visoku dostupnost i žele da plate samo za IT resurse koji su im zaista potrebni. Bez obzira na veličinu, svakoj kompaniji je potreban mail server koji vam omogućava da pristupate svojoj elektronskoj pošti sa bilo kog mesta na svetu gde postoji Internet konekcija. Takođe, servisi za vođenje projekata, unapređivanje upravljanja vašim postojećim i potencijalnim korisnicima, exchange serveri za bržu i jednostavniju e-mail komunikaciju, mailing liste za slanje e-mail poruka na više adresa u istom trenutku, razni sistemi za postavljanje i skladištenje dokumentacije i internu komunikaciju u kompaniji, VoIP telefonske centrale za besplatnu komunikaciju, kao i mnogi drugi servisi po vašoj želji mogu biti instalirani na Cloud serveru znatno jeftinije i brže nego što je to tradicionalna hosting infrastruktura dozvoljavala. Poenta je u činjenici da vi zakupuljujete već pripremljen standardizovan servis koji vam olakšava i ubrzava poslovanje.

Ono što je u poslovanju najbitnija stavka i svakako najčešće postavljeno pitanje u vezi Cloud tehnologije je koliko je ovaj sistem siguran, s obzirom da se podaci ne nalaze u vašim prostorijama, već su smesteni kod vašeg Internet Servis Provajdera. Odgovor na ovo pitanje je veoma jednostavan. Cloud infrastruktura je tako kreirana da se svi vaši podaci automatski kopiraju na drugi fizički server u sistemu, tako da ukoliko nekim slučajem dođe do pada jednog servera, vaši podaci u roku od nekoliko minuta postaju aktivni na drugom serveru.

Zakupom backup opcije, vaši podaci će ostati sačuvani i ukoliko dođe do neželjenog gubitka sadržaja usled brisanja, izmena ili zlonamernih napada na sistem. Kod tradicionalne infrastrukture vam je bilo potrebno i do nekoliko sati da biste ponovo osposobili ceo sistem. Sigurnost vaših podataka u Data centru neuporedivo je veća od „inhouse“ rešenja. Svaki Data centar koji ispunjava najnovije standarde u obavezi je da ima zaštitu od požara, nestanka struje ili neželjenih upada u sistem. Takođe, u Data centrima se o sigurnosti sistema brine tim inženjera 24 časa dnevno, 365 dana godišnje. Za potrebe iznajmljivanja Cloud hosting usluge svojim korisnicima, kompanija EUnet koristi Tier-3 Data centre na tri lokacije u svetu, u Beogradu, Londonu i Majamiju.

Većina korisnika Interneta ne zna da veliki sistemi kao što je Google, Yahoo ili Facebook već nekoliko godina sve svoje podatke čuvaju na cloudu, a svaki korisnik koji upotrebljava Gmail, postavlja svoje fotografije na Flickr ili razmenjuje komentare na socijalnim mrežama ustvari je korisnik Clouda.

Softver-kao-Servis (SaaS) i Cloud tehnologija se intenzivno koriste na svetskom tržištu, a na Balkanu su u ranoj fazi razvoja. Ipak kompanije se sve više odlučuju za usvajanje Cloud tehnologije zbog brojnih navedenih prednosti. Do sada, jedina opcija za Cloud hosting su bile javne Cloud platforme koje nudi Amazon I sl, hostovane u SAD ili EU. Od pre dve godine EUnet omogućava kompanijama u Srbiji i regionu, koriste Cloud servise zasnovane na AppLogic platformi kompanije 3TERA iz grupacije Computer Associates, hostovane u najmodernijim data centrima u Beogradu, Londonu i Majamiju I po izuzetno povoljnoj ceni basic Cloud paketa od samo 1999 dinara mesečno.

EUnetovi stručnjaci će Vam asisitirati u strategiji, planiranju, analizi troškova, migraciji i proceni potrebnih znanja, a samim tim u pristupu i usvajanju Cloud Hosting tehnologije.

Pročitajte i ovo...