Home TekstoviNove tehnologije Siemens prvi u evropi po broju patenata

Siemens prvi u evropi po broju patenata

by bifadmin

Istraživači kompanije Siemens su u fiskalnoj 2011. godini prijavili 8.600 pronalazaka, odnosno skoro 40 po radnom danu, što je povećanje od deset odsto u odnosu na prethodnu godinu. Broj pronalazaka po zaposlenom udvostručio se u poslednjih deset godina, a broj registrovanih patenata porastao je na 4.300. Siemens je sa 2.135 patentnih aplikacija prvi put od svog postajanja izbio na čelo liste patentne statistike Evropske kancelarije za patente, prestigavši Filips, BASF i Samsung.

„Iz dana u dan, oni su demonstrirali pionirski duh, preduzetnički način razmišljanja i međunarodni timski rad – upravo one faktore koji će nam biti potrebni kako bismo nastavili da nižemo uspehe na svetskom tržištu sutrašnjice“, rekao je predsednik i generalni direktor Siemens AG Peter Lešer na ceremoniji dodele nagrada. Lešer je takođe najavio da će Siemens-ove investicije u istraživanja i razvoj u fiskalnoj 2012. godini prevazići prošlogodišnji nivo (3.9 milijardi evra) za oko 500 miliona evra.

Ključni doprinos ovakvom uspehu dalo je 12 pronalazača, koji dolaze iz Nemačke, Danske, Švajcarske i SAD-a, koji su 22. novembra na ceremoniji u Minhenu nagrađeni Siemens-ovom Nagradom za pronalazača godine. Ovi Siemens-ovi istraživači ukupno su osmislili 730 pronalazaka i 636 individualnih patenata, zahvaljujući kojima će proizvodnja postati energetski efikasnije i ekološka.

Jedan od ovih patenata proizvodiće se u Siemens fabrici u Subotici. U pitanju je novi tip generatora bez prenosnika i sa direktnim pogonom. Ovaj patent nedavno je razvio jedan od kompanijskih inženjera, a central Siemens-a odlučila je da proces proizvodnje realizuje baš u pogonu u Subotici. Novi tip generatora će se proizvoditi isključivo u ovoj fabrici i biće namenjen izvozu na svetsko tržište.

Neke od ostalih nagrađenih inovacija omogućavaju da se pretvaranje morske u pijaću vodu obavlja energetski efikasnije, druge produžavaju radni vek vetroturbina, a ostale poboljšavaju efikasnost motora i elektrana. Inovacija jednog od dobitnika nagrade olakšava dijagnostikovanje šloga – nova tehnologija unapređuje kvalitet slika magnetne rezonance do te mere da doktor može da otkrije stepen oštećenja mozga i identifikuje moždano tkivo koje može biti spaseno.

Siemens od 1995. dodeljuje nagradu za pronalazača godine izvanrednim istraživačima koji su dali značajan doprinos uspehu kompanije.

Pročitajte i ovo...