Home TekstoviNove tehnologije IDC Adriatics studija: Među pet najvećih IT preduzeća u regionu i ComTrade Grupa

IDC Adriatics studija: Među pet najvećih IT preduzeća u regionu i ComTrade Grupa

by bifadmin

Sto najvećih IT kompanija po prihodu u Adriatic regiji 2010. godine ostvarilo je ukupno 2,53 milijarde evra i zapošljavalo nešto više od 13.000 radnika. U odnosu na godinu pre, ukupni prihod uključenih kompanija povećan za 4,2 posto. Istovremeno, broj zaposlenih smanjen je za 2,9 posto.

Najveća kompanija po prihodu bila je regionalni distributer M San Grupa, sa sedištem u Zagrebu, sa ostvarenih 262 miliona evra, dok su u prvih pet uključeni Comtrade Grupa iz Beograda, slovenska Avtera, globalni vendor IBM i regionalni sistem integrator S&T. Podaci su iz upravo objavljene studije, koju IDC Adriatics priprema već treću godinu zaredom.

„Nakon oštrog pada zabeleženog 2009. godine, vodeće kompanije regije ostvarile su prošle godine blagi rast prihoda“ ističe Boris Žitnik, glavni analitičar i direktor IDC Adriatics. „Međutim, kretanja između zemalja i pojedinih kategorija preduzeća snažno variraju odražavajući konjunkturu u pojedinim zemljama i sposobnost pojedinih preduzeća da se prilagode izazovima zaoštrenih zahteva poslovanja. Razlike u postignućima pojedinih kompanija variraju od snažnog rasta do oštrog pada njihovih prihoda“.

U kategoriji regionalnih i lokalnih šampiona, informatičkih kompanija, pružaoca IT usluga i proizvođača softvera vodeće kompanije su: ComTrade Group, S&T i Asseco SEE.

Pročitajte i ovo...