Home TekstoviNove tehnologije Rast u IT industriji podsticaće ekonomski razvoj u CIE u 2012. godini

Rast u IT industriji podsticaće ekonomski razvoj u CIE u 2012. godini

by bifadmin

Nedavno su tržišna očekivanja za IT za 2011. i 2012. godinu donekle preformulsana usled sve većih strahova odprelivanja dužničkih problema iz zapadne Evrope. Međutim, analitičari Erste Grupe kažu da se do sada teško moguprepoznati bilo kakve promene u pogledu potrošnje na IT. Ta činjenica se odražava u prognozi solidnog rastapotrošnje na IT za 2012. godinu, s tim što ukupne stope rasta treba da podignu zemlje kao što su Poljska (+7,8odsto), Rumunija (+12,7 odsto), Bugarska (+15,0 odsto) i Hrvatska (+10,1 odsto).

„U principu, očekuje se da u narednimgodinama zemlje CIE prikažu rast IT industrijepribližno dvostruko veći od rasta njihovogBDP-a, time bar smanjujući zaostatak zauporedivim zapadnim zemljama. Postajeočigledno da će u većini slučajeva i dalje bitipotrebne godine za konvergenciju sa EU i daće to da pokreće tražnju za IT u regionu.Stoga se finansiranje obezbeđuje izkohezionih fondova EU, koji se koristi za javneIT projekte, kao i za investicije u IT vezane zakompanije“, ističe Daniel Lion, analitičarsektora tehnologija u CIE iz istraživačkog timaErste Grupe i autor ovog izveštaja.

On dodaje da pokretači rasta na bazitrenda obuhvataju cloud tehnologiju i potrebu za većom efikasnošću, operativnom i strateškom izuzetnošću.Eksponencijalni rast obima podataka podstiče tražnju za bržim mrežama za mobilnu komunikaciju. Generalnosolidni bilansi stanja (nizak dug / višak gotovine) kao i potreba da se poboljšava položaj na tržištu u tehnološkidinamičnom okruženju koje se brzo menja pokretaće aktivnost integracija i akvizicija.

Pokretač rasta br. 1: „Cloud“ tehnologija biće posebno privlačna malim i srednjim preduzećima i nedavnoosnovanim preduzećima u CIE

Usluge „cloud“ tehnologije zasnivaju se na ideji iznajmljivanja IT usluga samo kada su one potrebne (npr. softver,poslovne platforme, prostor na serverima, itd), umesto kupovanja licenci i infrastrukture (hardvera), u koje jepotrebno investirati unapred. Uz prednosti takvog pristupa koji čine optimizacija troškova i korišćenja resursa,povećava se i fleksibilnost i mobilnost.Uzimajućiu obzir činjenicu da mala i srednja preduzeća čine stožer regiona CIE, očekuje se da će stopa prihvatanja usluga„cloud“ tehnologije biti velika u zemljama CIE.

Pokretač rasta br. 2: Mreže za mobilnu komunikaciju prisiljene su da se dinamično razvijaju

Širenje mreža za mobilnu komunikaciju ide ruku pod ruku s dinamičnim rastom smart telefona, tablet računara iaplikacija koje se zasnivaju na internetu, kao što su „cloud“ tehnologija, komunikacija između uređaja, prijem ireprodukcija videa, komunikacija glasom ili komunikacija pomoću podataka. Nedavno objavljeni izveštaj osaobraćaju mobilnih podataka otkrio je da globalna penetracija mobilnih uređaja iznosi 82 odsto (ili 5,8 milijardikorisnika), pri čemu eksponencijalno povećanje mobilnih podataka tek počinje. Dok je u četvrtom kvartalu 2009.godine saobraćaj mobilnih podataka premašio glasovni saobraćaj, u prvom kvartalu 2011. godine već je biodvostruko veći. Na smart telefone otpada 26 odsto mobilnih telefona prodatih u trećem kvartalu 2011. godine, pričemu samo 10 odsto otpada na postojeću bazu (odnosno, na ukupan broj pametnih telefona koji su već uupotrebi), što pokazuje značajan uticaj i potencijal tog trenda.

Pokretač rasta br. 3: Povećanje efikasnosti, operativne i strateške izuzetnosti

Motivacija koja stoji u pozadini tog pokretača rasta je težnja ka ugradnji aplikacija koje podržavaju veću efikasnostuz smanjene troškove. Drugi aspekt tog pokretača rasta je implementacija menadžment informacionog sistema kojipoboljšava kako operativne, tako i strateške odluke, što je posebno važno u zahtevnom okruženju. U tom smislu,na primer, implementacija uslužno usmerene arhitekture (SOA) ima za cilj optimizaciju IT strukture preduzeća.

Pokretač rasta br. 4: Fondovi Evropske unije pokreću javne IT projekte

Sadašnji program Kohezionog fonda važi za period od 2007. do 2013. godine, a njegova neto vrednost iznosi 308milijardi evra. Pri tome je Poljska najveći korisnik tog instrumenta finansiranja unutar EU i primila je 65 milijardi evraukupno neto, a oko milijardu evra (4,4 milijarde zlota) za informacione tehnologije. Počevši od 2014. godine trebalobi važi novi program Kohezionog fonda ali, s obzirom na trenutna politička previranja, postoji neizvesnost u tompogledu.

Premda javna nabavka u Češkoj, koja prima oko 6 milijardi evra (150 milijardi čeških kruna) od Evropske unije zaIT sektor, kontinuirano koristi opciju sufinansiranja, pri čemu su novčana sredstva EU već dosegla više od 10 odstoukupne vrednosti, slovački projekti za koje bi trebalo da budu raspisani tenderi u okviru programa finansiranja,zaustavljeni su zbog pada vlade. U Slovačkoj je pripremljena lista tendera, koji bi sada mogli biti, u najboljemslučaju, samo odloženi do formiranja nove vlade (što bi se moglo dogoditi u martu 2012). Za Rumuniju je obezbeđeno 252 miliona evra za projekte iz sektora informacionih i komunikacionih tehnologija, dok je Hrvatskojtakođe omogućen pristup do 750 miliona evra za ukupne investicije u periodu od 2007. do 2011. godine kojefinansira EU. Druge zemlje CIE takođe primaju finansijsku podršku od EU u obliku sredstava predpristupne pomoći(na primer: Srbija – oko 200 miliona evra predpristupne pomoći uz dodatnih 70 miliona evra za Kosovo, Crna Gora- oko 35 miliona evra).

Pokretač rasta br. 5: Niska zaduženost / višak gotovine daće podstrek integracijama i akvizicijama

S obzirom na izuzetno fragmentirano tržište informacionih tehnologija u zemljama CIE, trebalo bi da aktivnostiintegracija i akvizicija budu dodatno pojačane. Uopšte, nakon najnovijih događaja i najava, mala preduzeća koja suusredsređena na skalabilna rešenja / proizvode („cloud“ tehnologija), mete su akvizicija. Uobičajene kandidate napopisu potencijalnih kupaca čine IT preduzeća kao što su SAP, Oracle, HP, Google, Software AG, IBM, pri čemu jegrupa Asseco Poland jedno od preduzeća koja trenutno dominiraju u konsolidaciji tržišta u regiji CIE.

Pročitajte i ovo...