Home VestiBiznis & Finansije Julija Timošenko će možda na lečenje u Nemačku

Julija Timošenko će možda na lečenje u Nemačku

by bifadmin

Kako Špigl javljabivša premijerka Ukrajine Julija Timošenko mogla bi biti puštena iz zatvora zbog hitnog lečenja u Berlinu. Piše da EU pritiska predsednika Viktora Janukoviča uslovljavanjem oko potpisivanja SSP-a da pusti Timošenkovu na slobodu.

Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič trebalo bi da naloži državnom tužiocu Viktoru Pšonki da izmeni krivične propise kako bi se Timošenkovoj omogućilo da se leči u bolnici „Šarite“ u nemačkoj prestonici. Bivša premijerka ima probleme sa kičmom koje je nemoguće lečiti u ukrajinskom zatvoru.

Evropska unija zahteva da se Timošenkova pusti na slobodu, kao uslov za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Ukrajinom. Uprkos protivljenju Nemačke, dogovor je postignut prošlog petka, navodi nemački list.Janukovičeva stranka međutim protivi se takvoj odluci i saopštava da se „zakoni ne mogu menjati zbog jednog kriminalca“.

Ipak, čini se da je zamenik ukrajinskog državnog tužioca Renat Kuzmin, koji je bio u poseti Berlinu, nezaintersovan da se pronađe brzo rešenje. On pominje da još 150 zatvorenika ima slične probleme i pita da li bi sve njih Nemačka primila na lečenje.

Pročitajte i ovo...