Home VestiBiznis & Finansije Pregled evropske štampe: Poljska kao Veliki brat

Pregled evropske štampe: Poljska kao Veliki brat

by bifadmin

Iz današnje evropske štampe izabrali smo nekoliko najzanimljivijih naslova koji govore o hapšenju nemačkih poreskih inspektora od strane Švajcarske, o slovačkom rešenju socijalnog pitanja onih koji ne žele da rade, ali i o mogućoj apstinenciji Francuza na izborima.

Expansión piše da su, kako bi obezbedili kapital od prelivanja u crnu ekonomiju,Švajcarciodobrili fiskalnu amnestiju za Špance koji imaju švajcarske račune. Njihove banke sada imaju oko 45 milijardi evra depozita španskih klijenata.

Süddeutschen Zeitung piše o tome da je Švajcarska izdala nalog za hapšenje trojice nemačkih poreskih inspektora zbog industrijske špijunaže, o čemu su pisali danas i mediji našeg regiona.

Pod naslovom „Poljska je šampion u nadzoru“ varšavska Gazeta piše da su policija i bezbednosne službe ove zemlje prošle godine pokrenule 1,85 miliona procedura ispitivanja poziva, SMS-ova i internet podataka, što ih čini evropskim rekorderima.

Slovački SME ima tekst o neobičnom predlogu njihovih vlasti za reformu socijalnog sistema. Naime, ideja je da se onima koji se „ponašaju loše“ (delikvetnima i onima koji se ne trude da nađu posao) daju markice za hranu umesto gotovine. Međutim, ovaj predlog mora da ozakoni EU.

U Francuskoj su birači sve apolitičniji, pa se prema novim istraživanjima može očekivati da apstinencija na izborima dosegne rekordnih 32 odsto, pišeAujourd’hui en France.

Pročitajte i ovo...