Home VestiBiznis & Finansije Evropa: Iz kojih banaka se povlači novac, a u koje se uliva

Evropa: Iz kojih banaka se povlači novac, a u koje se uliva

by bifadmin

Mnogi Grci povukli su svoj novac iz grčkih banaka u sigurne luke u Britaniji, Švajcarskoj, Nemačkoj i skandinavskim zemljama, još pre ove političke krize. Međutim, oni nisu jedini, novac se iznosi i iz Belgije, Italije i Francuske, da ne pomijnemo Španije, iz čije Bankie je prošle nedelje povučeno više od milijardu evra.

Kod Grka je razlog povlačenja novca iz banaka strah od promene valute a kod Španaca nedavna nacionalizacija ove banke i nepoverenje u reforme bankarskog sektora.

„Ceo bankarski sektor Grčke je u opasnosti zbog ovako velikih odliva novca“, upozorava zamenik izvršnog direktoraIG Markets France. Međutim, ovo nije panika zbog problema u kojima se našla Grčka bez vlade, već se izvlačenje novca iz Grčke sprovodi već dve godine.

Od početka 2010. grčke banke su prema podacima Rojtersa izgubile 72 milijarde evra u depozitima, odnosno 30 odsto depozita. Prošle godine je iz pet najjačih grčkih banaka iznešeno 37 milijardi evra, od čega 12 milijardi iz EFG Eurobank, a osam do devet milijardi iz Nacionalne banke Grčke, Alpha i Pireus banke. Štediše su se odlučile da ulažu u nekretnine, zlato ili da čuvaju novac na druge načine.

Ovo se dešavalo i u drugim evropskim zemljama prošle godine. Više od 120 milijardi evra izneseno je iz dve belgijske banke, Dexia i KBC. Oko 90 mililjardi evra bio je odliv iz francuskih banaka, od čega po 30 milijardi izCredit Agricole i BNP Paribas. Italijanske banke izgubile su na ovaj način 30 milijardi evra.

U britanske četiri banke deponovano je oko 140 milijardi evra, verovatno zato što ova zemlja nije u monetarnoj uniji. Sigurne luke za one koji se povlače iz krizom ugroženih zemalja i njihovih banaka su iBarclays, nemačka Deutsche Bank, švajcarska Credit Suisse i UBS i ruske Sberbank i VTB.

Pročitajte i ovo...