Home TekstoviNove tehnologije Fejsbuku će sutra nerealno rasti cena akcija

Fejsbuku će sutra nerealno rasti cena akcija

by bifadmin

Fejsbuk sutra izlazi na berzu a potražnja za akcijama popularne društvene mreže već je nadmašila rekordnu početnu javnu ponudu. Male kupce stručnjaci upozoravaju da se u početku klone trgovine jer će ih progutati veliki ulagači. „Možete verovati u Fejsbuk bez kupovanja njegovih akcija po ovim cenama„, kaže analitičar Sem Hamadeh.

Vrednost listinga Fejsbuka skočila je za četvrtinu pošto su Goldman Saks i ostali dileri odlučili da zbog potražnje povećaju količinu akcija za prodaju u petak.

„Ljudi koji su među prvima investirali u akcije dobro su prošli“, kaže Sem hamadeh iz PrivCo-a. On ipak misli da je Fejsbuk precenjen i da ne treba kupovati njegove akcije po ovim cenama.

Alen Patrik, suosnivač Broadsighta, firme za tehnološki konsalting, kaže da je u mentalitetu naroda da stvara mehur na berzi (o ovome smo već pisali) i da to dokazuje pomama za akcijama Fejsbuka. „Pretpostavljam da će akcije prvog dana trgovanja imati ogroman skok. Uvek postoje još veće budale, spremne da kupuju po još višim cenama od prethodnih“. Pravi test za Fejsbuk biće naredni meseci u kojima se može pokazati da nije dorastao svojoj berzanskoj vrednosti.

Procenjena cena akcija je 34 do 38 dolara ali analitičari očekuju da će ih navala dići. Tako je bilo i sa LinkedIn-om, cena akcija je bila 45 dolara da bi prvog dana trgovanja dostigla više od 95 dolara.

Pročitajte i ovo...