Home TekstoviNove tehnologije Samsung da plati Apple-u milijardu dolara odštete

Samsung da plati Apple-u milijardu dolara odštete

by bifadmin

Akcije Samsunga pretrpele su najveći pad u jednom danu u poslednje četiri godine, pošto je kalifornijski sud doneo odluku da mora da plati milijardu dolara odštete svom velikom rivalu Apple-u zbog krađe dizajna.

Akcije južnokorejske kompanije pale su 7% na trgovanju u Seulu. Samsungu je presuđeno da plati 1,05 milijardu dolara odštete Apple-u, u jednoj od najvećih sudskih bitaka koje se tiču intelektualnog vlasništva. Rukovodstvo Samsunga će naravno uložiti žalbu, a analitičari tržišta su zabrinuti da će ovakav razvoj situacije negativno uticati na prodaju proizvoda ove kompanije.


S druge strane, Apple se neće tu i zaustaviti, već će na novom sudskom saslušanju, zakazanom za 20. septembar, zatražiti zabranu prodaje poslednjih modela Samsungovih smartfonova na američkom tržištu. Samsungova najveća briga je trenutno da li će Apple zatražiti i zabranu prodaje modela Galaxy S3, koji nije bio uključen u suđenju po optužbi za krađu dizajna.


Ove dve kompanije vode rat na svim vodećim svetskim tržišima i međusobno se optužuju za krađu patenata. U nedavnom suđenju na „Samsungovom tlu“, u Južnoj Koreji, zabranjena je prodaja nekih modela Apple-ovih iPhon-a, ali i Samsungovih smartfona.

Pročitajte i ovo...