Home TekstoviNove tehnologije Francuski i brazilski mediji u ratu sa Google-om, koji im preti povlačenjem sa njihovih tržišta

Francuski i brazilski mediji u ratu sa Google-om, koji im preti povlačenjem sa njihovih tržišta

by bifadmin

Francuska razmišlja o usvajanju zakona koji bi uveo naplatu objave medijskog sadržaja internet pretraživačima. Google je na ovo reagovao pretnjom da će ih isključiti iz rezultata pretraživanja, čime bi izgubili oko 4 milijarde klikova mesečno. Google se istovremeno spori i sa medijima u Brazilu koji su ga optužili da profitira objavljujući njihove vesti i najavile povlačenje sa Google newsa.

Nevolje su krenule kada su izdavači vodećih francuskih listova počeli da vrše pritisak na vladu da usvoji zakon koji bi obavezao internet pretraživače da plaćaju naknadu za objavu njihovih sadržaja. Posle mesec dana rasprave,Google se ovih dana pismeno obratio pojedinim francuskim ministarstvima preteći kako bi direktna posledica takvog zakona bila ukidanje linkova prema sajtovima francuskih medija, ali i kako bi se se vrlo brzo doveo u pitanje i opstanak Googlea u Francuskoj.

Google pokušava da naglasi kako preko njihovog pretraživača francuski online mediji ostvaruju više od četiri milijarde klikova mesečno, ali ucenjivački stav američke kompanije tamo ne prolazi – već su ga osudili mnogi francuski ministri.

I vodeće medijske kuće u Brazilu optužile su Google za direktno profitiranje objavljivanjem njihovih vesti u sklopu Google news internet pretraživača i najavile povlačenje sa Google newsa.

Pročitajte i ovo...