Home TekstoviNove tehnologije Lenovo najprodavaniji svetski brend računara u svetu

Lenovo najprodavaniji svetski brend računara u svetu

by bifadmin

Kineski proizvođač kompjutera Lenovo prestigao je po prodaji američki Hewlett Packard (HP) i tako postao najprodavaniji računarski brend u svetu. Prodaja računara u svetu u trećem kvartalu pala za 8,3 odsto.

Prema podacima Gartnera, Lenovo je prvi put u istoriji te kompanije postao najprodavaniji računarski brend, smenivši na prvom mestu HP koji je tu poziciju držao prethodnih šest godina. Udeo Lenova u svetskom tržištu računara dostigao je 15,7 odsto, dok je udeo HP iznosio 15,5 odsto pošto je prodaja američke kompanije pala za 16 odsto. Na trećem mestu po prodaji računara u svetu je američka kompanija Dell (Dell Inc.), dok je četvrto mesto zauzela kompanija sa Tajvana Asus (AsusTek Computers Inc.)


Analize pokazuju da je Lenovo jedina od četiri najveće svetske kompanije u tom sektoru koja je zabeležila rast prodaje. Kompanija je zabeležila rast prodaje od 9,8 odsto, odnosno 13,8 miliona prodatih računara. Kompanija Lenovo osnovana je 1984. godine i, pošto je reč o multinacionalnoj kompaniji, ima sedišta u Pekingu, Singapuru i Morisvilu u SAD. Lenovo je 2005. godine otkupilo od američkog IBM-a celokupan sektor za proizvodnju personalnih računara za 1,75 milijardi dolara, dok je IBM dobio 18,9 odsto akcija Lenova.


Istraživanje Gartnera pokazalo je da je prodaja računara u svetu u trećem kvartalu pala za 8,3 odsto. Ukupno je prodato 87,5 miliona kompjutera, i to je prvi put za poslednjih 11 godina da je zabeležen pad prodaje u toj industriji. Vodeći proizvođači računara u svetu nadaju se da će izbacivanje nove verzija Microsoft operativnog sistema Windows 8, koji će se pojaviti na tržištu 26. oktobra, podstaknuti i rast prodaje računara.

Pročitajte i ovo...