Home VestiPolitika i društvo Na promenu klime utiče i toplota koju stvaramo

Na promenu klime utiče i toplota koju stvaramo

by bifadmin

Opšte je poznato da sagorevanje fosilnih goriva utiče na promenu klime na planeti ali da li ste znali da ono nije jedini krivac za njeno zagrevanje, već i toplota koju proizvodnja energije i gradovi oslobađaju.

U nedavnoj studiji pod nazivom Klimatske promene u prirodi (Nature Climate Change) objašnjeno je da na masivnu zemljinu atmosferu sagorevanje uglja, nafte i gasa ne utiče u velikoj meri – to bi bilo isto kao tvrditi da se ceo bazen ugrejao zato što se u njemu upiškilo neko dete. Međutim, hiljade gradova na ovoj planeti emituje toplotu koja kad se sabere ima isti uticaj koji bi na bazen imalo hiljade dece koja istovremeno u njemu obavljaju ovu fiziološku potrebu.

Ljudi proizvode i troše velike količine energije, najviše na severnoj hemisferi, gde je obeleženo 86 mesta na kojima se troši više od 0,4 vata po metru kvadratnom. Ovih 86 geografskih tačaka čine 1,3% zemljine površine ali zato troše 42% energije koja se na njoj proizvede.

Uticaj toplote koju proizvode gradovi, kada se doda na standardne zagađivače, u velikoj meri šteti zdravlju naše planete. Na osnovu ovoga može se zaključiti da delove Kanade, Kine i Sibira u budućnosti očekuju toplije zime, što je podatak koji bi napokon mogao biti tačan jer uzima u obzir većinu faktora koji utiču na promenu klime.

Pročitajte i ovo...