Home VestiPolitika i društvo Amerika, zemlja nejednakih u odmaranju

Amerika, zemlja nejednakih u odmaranju

by bifadmin

Ovih dana dosta se piše o činjenici da nacionalni praznici u SAD nisu neradni za celu naciju. Naime, u Americi ne postoje garancije da će radnici za korišćenje neradnih dana dobiti naknade, pa mnogi su mnogi od njih zaboravili šta su letnji odmor, Božić, Nova godina i slični praznici. Pod tim mnogi mislimo na siromašnije.

Centar za politička i ekonomska istraživanja podsetio nas je koliko mi, evropski (pa i srpski) radnici imamo sreće, ako ni sa čim drugim, bar sa odmorima. Naime, u Evropi je zaposlenima zagarantovano bar 20 neradnih dana, dok neke zemlje poput Austrije, Belgije, Danske i Švedske plaćaju svojim radnicima bonuse za letovanja i zimovanja. Pa čak i radni Japanci imaju zagarantovanih bar 10 neradnih dana godišnje.

odmmor

U Americi je pak potreba za odmorom relativna. Od one četvrtine zaposlenih koja prima najniže zarade samo polovina ima plaćene neradne dane. Izgleda da se više brine o potrebi za odmaranjem onog bogatijeg dela stanovništva, pa tako skoro svi (90%) visokoplaćeni zaposelnici imaju zagarantovan odmor.

Izvor: The Atlantic

Pročitajte i ovo...