Home VestiPolitika i društvo Besplatno predavanje o lobiranju

Besplatno predavanje o lobiranju

by bifadmin

Danas (utorak, 28.maj) u 18 časova u Sava centru će biti održano besplatno predavanje olobiranju dr Borisa Cizelja, direktora Slovenačkog privrednog i istraživačkog udruženja u Briselu. Dr Cizelj u Briselu dočekuje delegacije slovenačkih preduzeća, organizuje njihovo obrazovanje i posreduje između njih i organa Evropske unije. Na predavanju će vas upoznati sa lobiranjem u kontekstu delovanja ključnih institucija EU i saznaćete najbolje pregovaračke tehnike i metode evropskih lobista.

Inače Republika Srbija trenutno u Briselu ima tri lobističke kancelarije zadužene za zastupanje političkih, ekonomskih i drugih interesa naše zemlje, kao i za olakšavanje pristupa evropskim fondovima i programima. Procentualno, kancelarija Privredne komore Srbije, agencija “Exper” i “EU Access” čine tek hiljaditi deo organizacija koje lobiraju u sedištu Evropske unije. Zahvaljujući aktivnostima tih grupa, iz budžeta Evropske unije godišnje se preraspodeli skoro 80 miliradi eura, tj. oko 4/5 novca se vrati u zemlje članice. U složenom sistemu donošenja odluka, kakav ima Evropska unija, uticaj lobista je od neprocenjivog značaja, posebno kada se uzme u obzir njihov broj.

U Briselu, naime, lobira oko 16.500 ljudi iz ukupno 3.000 različitih evropskih organizacija. Najbrojniji, njih 5.000, su nacionalni predstavnici različitih evropskih asocijacija čiji broj dostiže 1.200 kancelarija. Slovenija, na primer, u Briselu ima 2 kancelarije, ali su one prisutne u Briselu još od 1999. godine, dakle pet godina pre nego što su postali članovi Unije.

lobiranje

-Često ćete čuti da je lobiranje u prestonicama zemalja članica Unije u velikoj meri političko, dok lobiranje u Briselu mora biti, i sve više jeste – analitičko. Zato je završni čin u lobiranju uvek poveren ljudima koji “imaju kilometražu”, dakle iskusnim akterima na evropskoj sceni koji tačno znaju s kim i o čemu treba razgovarati, tvrdi dr Boris Cizelj.

Cizelj, koji je inače bio prvi ambassador Slovenije u EU i vodio lobističku kancelariju slovenačke privrede u Briselu, objašnjava da je Evropska unija složen sistem u kome donošenju odluka prethode brojne procedure, i u kome je uticaj civilnog društva od izuzetnog značaja.

-Međutim, vlada predrasuda da je taj sistem isuviše birokratizovan i komplikovan, što je pogrešno. Naravno, potrebno je poštovati pravila i procedure. Iskusni lobisti su sa time dobro upoznati i oni svojim organizacijama obezbeđuju prilične sume i pogodnosti – kaže Cizelj.

Pročitajte i ovo...