Home VestiPolitika i društvo SAD preko neta najviše špijuniraju Nemačku

SAD preko neta najviše špijuniraju Nemačku

by bifadmin

Američka Služba nacionalne bezbednosti (NSA), prenose svi svetski mediji, presreće i „njuška“ po globalnom internet saobraćaju, ali najviše interesovanja pokazuje za informacije koje dolaze iz Nemačke. Obama opravdao ovakav potez „nacionalnom sigurnošću i strahom od terorizma“.

nsamap
Zahvaljujući Edvardu Snoudenu, američkom IT inženjeru koji je potražio privremeno utočište u Hongkongu, svet je prethodnih dana saznao kolika je razmera praćenja privatnih podataka na internetu od starne američke NSA. Alatka NSA nazvana „Informator bez granica“ (Boundless Informant), prema Snoudenu, ima blanko sposobnost da špijunira bilo koga, bilo kada, preko svih elektronskih naprava koje razmenjuju informacije. Prema pisanju britanskog Gardijana „Informator“ tokom tridesetodnevnog delovanja prikupi oko tri milijarde pojedinačnih „poruka“ kao što su obavljeni pozivi, lokacije telefona, vreme i trajanje poziva. Ispostavlja se da je nedavno uvođenje amandmana na FISA regulativu (Foreign Intelligence Surveillance Act) nedavno dozvolio američkim vlastima da učine ono što su pojedini evropski eksperti odavno sumnjali – da uz odobrenje legislative prikupljaju strane privatne podatke Prema poslednjim saznanjima i mapi najviše nadgledanih zemalja, NSA je ubedljivo najviše interesovanja pokazala za informacije iz najvažnije zemlje EU – Nemačke.

U poslednjem obraćanju javnosti američki predsednik Barak Obama priznao je da NSA koristi „Informatora“ u sklopu odbrambene strategije Prizma, ali je opravdao takvo delovanje „strahom od terorističkog delovanja“, naznačio da su sistemi zaštite privatnih podataka „višeslojni i neprobojni“, te da korisnici mobilne telefonije i internet usluga nemaju razloga za strah. Za to vreme, Snouden je izjavio da će potražiti trajni egzil u „nekoj zemlji koja više ceni ljudska prava i slobodu na internetu“. Kao jednu od mogućnosti naveo je Island.

Pročitajte i ovo...