Home VestiPolitika i društvo U EU se razmatra testiranje lekova na pacijentima bez njihovog pristanka

U EU se razmatra testiranje lekova na pacijentima bez njihovog pristanka

by bifadmin

U Evropi strogi propisi štite pacijente od testiranja novih lekova na njima, međutim EU predlaže izmenu Direktive za klinička ispitivanja tako da za probu lekova na njima više ne bude obavezan informisani pristanak pacijenata.

Ako Direktiva bude izmenjena farmaceutske kuće za testiranje lekova više neće morati da traže dobrovoljce, već će lekari u bolnicama njihova medicinska sredstva isprobavati na pacijentima, počev od onih koji imaju rak pa sve do žrtava raznih nesreća. Pacijenti bi dolaskom u bolnicu automatski postajali zamorčići, osim ako su upućeni u ovo i ako pre toga jasno ne odbiju testiranje lekova na sebi. Pacijenti koji nisu pri svesti a ne žele da se na njima testiraju lekovi morali bi to sa sobom da imaju napismeno.

Oko ovog predloga se i dalje u Evropi vode žučne polemike. Nemački političari su najžešći protivnici ove ideje, jer smatraju da bi tako bila ugrožena osnovna ljudska prava.

ispitivanja

Inače razlog za promenu regulative je ekonomske prirode – još prošle godine godine je evropski komesar za zdravstvo i potrošačku politiku Džon Dejli tvrdio da se moraju preduzeti mere na ojačavanju farmaceutske industije u Evropi. On je rekao da je između 2005. i 2007. godine broj prijavljenih za klinička ispitivanja pao za 25% i da su troškovi testiranja lekova dodatno porasli.

Mnogi lekari pak podržavaju ovu ideju jer se nadaju da će ovo pozitivno uticati na razvoj nezavisnih medicinskih istraživanja i nekomercijalnih studija.

Izvor: Špigl

Pročitajte i ovo...