Home VestiPolitika i društvo Usklađivanje hrvatske sa regulativom EU: Marmelade postaju džemovi

Usklađivanje hrvatske sa regulativom EU: Marmelade postaju džemovi

by bifadmin

Ulazak Hrvatske u EU uticaće na promenu naziva određenih hrvatskih proizvoda, poput marmelade. Naime po evropskoj kategorizaciji voćnih proizvoda marmelada je proizvod određene želirane strukture proizveden isključivo od agruma. Količina citrusnog voća upotrebljenog za proizvodnju 100 g marmelade po pravilu ne sme biti manja od 20 g, od kojih je najmanje 7,5 g iz unutrašnjeg dela ploda.

dzem

To znači da sadašnje Podravkine marmelade od šipka, marelice, višnje, šljive i drugog voća, ne mogu nositi naziv „marmelade“ već moraju postati džemovi.

S druge strane pekmez od šljiva (koji Evropljani uopšte ne poznaju) ne mora da menja naziv, a samim tim ni ambalažu, jer su hrvatski pregovarači uspeli da uvere Brisel da je u pitanju tradicionalni lokalni proizvod.

Izvor: Večernji list

Pročitajte i ovo...