Home Posle 5 Banka Engleske je pomogla prodaju nacističkog zlata

Banka Engleske je pomogla prodaju nacističkog zlata

by bifadmin

Prema još uvek neobjavljenim podacima o aktivnostima Banke Engleske u periodu neposredno pre i tokom Drugog svetkog rata, engleska nacionalna banka je servisirala prodaju zlata koje je bilo ratni plen nacista posle invazij eČehoslovačke 1939. godine, u ime nemačke Rajhsbank.

75545-nazigold
U martu 1939. godine zlatne poluge u vrednosti današnjih 736,4 miliona britanskih funti prebačena je sa računa Narodne banke Čehoslovačke u Banci za međunarodna poravnanja (tzv. centralne banke za centralne banke) na račun nemačke Rajhsbank. Za ovaj slučaj dosad je uglavnom sva krivica prebacivana na Banku za međunarodna poravnanja (BMP), ali juče su nova saznanja o ulozi Banke Engleske u ovoj transakciji izašla na videlo. Naime, Banka Engleske je u tom trenutku imala upravljačko mesto u BMP preko Ota Nimajera, direktora zaduženog za inostrane transakcije, i zapravo je ona skladištila veliku većinu čehoslovačkog zlata u svojim sefovima i na taj način je praktično čuvala za vlasti nacističke Nemačke. Ova priča je doduše nakratko objavljena u britanskoj javnosti 1939.

U izveštaju kompletiranom 1950. godine, ali nikada zvanično objavljenom, potvrđuje se daje Banka Engleske prodala skoro svo zlato u ime klijenata iz Nemačke tokom maja 1939, a „pod pritiskom“ BMP. Sve je urađeno u velikoj brzini i bez saznanja ili traženja mišljenja tadašnje britanske vlade. Čitavo zamešateljstvo otkriveno je 1. juna 1939. kada je Banka Engleske trebalo da isporuči jedan deo zlata u Njujork te je napokon zatraženo mišljenje organa vlasti, odnosno Ministarstva finansija, koji su tu isporuku opozvali. U izveštaju, koji danas prenosi Fajnenšel Tajms, tadašnji guverner Banke Engleske Montagu Norman, bio je veoma štur u informacijama o preostalom zlatu iz Čehoslovačke i tadašnjem ministru finansija je odgovorio da „nije obavešten da je zlato o kome je reč u njihovom posedu ili posedu njihovih tadašnjih klijenata“.

Pročitajte i ovo...