Home VestiPolitika i društvo B&F reč nedelje: Pšenica i žito

B&F reč nedelje: Pšenica i žito

by bifadmin

Pšenice ja ponovo postala aktuelna u domaćim medijima, odnosno pad njene cene na tržištu. Pojedini pekari su već početkom juna smanjili cenu čuvene vekne hleba „sava“, a sada će sve pekarske industrije biti obavezane da ujednače njenu cenu do maksimalnih 46 dinara od 1. avgusta, kažu u Uniji pekara Srbije. Prema rečima njihovog predsednika Zorana Pralice, u izračunavanje ovog pojeftinjenja od 2,5 dinara uzet je u obzir pad cene pšenice (dobar rod u zemlji, pad na globalnom nivou), ali i cene struje i goriva. Pitanje je koliko će ovo smanjenje dugo da se održi, s obzirom da od istog datuma počinje i skuplje računanje potrošnje električne energije u zemlji, ali treba imati na umu da su pekari, baš kao i svi ostali drugi proizvođači robe široke potrošnje, uspešno „odolevali“ iskušenju da snize cenu svoje robe s obzirom da je cena sirove nafte gotovo godinu dana padala.

hong-ha-bread
Mediji se ovom temom bave u kontinuitetu otkad traje ekonomska kriza, a prošle nedelje su “pšenica ili žito” pominjani najviše u dnevnim novinama i servisima, i to najviše u Tanjugovim vestima.

Psenica - zito 1

Psenica - zito 2

Inače, Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

realtime_logo

Pročitajte i ovo...