Home VestiPolitika i društvo Građani Finske sami napisali Zakon o zdravom razumu u zaštiti autorskih prava

Građani Finske sami napisali Zakon o zdravom razumu u zaštiti autorskih prava

by bifadmin

Finska bi mogla postati prva zemlja u kojoj će vlada i parlament raspravljati o predlogu Zakona o zaštiti autorskih prava koji su sastavili „obični“ građani. U toj nordijskoj zemlji bilo ko može da predloži zakon, koji vlada i parlament moraju da razmotre, ako predlagač uspe u roku od šest meseci da sakupi 50 hiljada potpisa podrške za peticiju kojom se traži njegovo uvođenje.

Internet-Piracy
Set zakona vezanih uz autorska prava uspeo je, prema pisanju Torrent Freaka, da pređe zadati limit, pa će finske vlasti morati o njemu da raspravljaju početkom iduće godine. Nacrt je kreiran uz pomoć organizacije Electronic Frontier Foundation, koja je, kako navodi Fast Company, obećala da će nastaviti sa pritiscima na finsku vladu sa ciljem da se regulativa u ovoj oblasti zaista izmeni, ali i na vlasti u drugim zemljama da prihvate slična rešenja.

Nacrt zakona, nazvan Zakon o zdravom razumu u zaštiti autorskih prava, predviđa između ostalog dekriminalizaciju deljenja datoteka koje su već kupljene, manje kazne za kršenje autorskih prava, zabranu nepoštenih odredbi u ugovorima diskografskih kuća, te sprečavanje pretraživanja domaćinstava i nadzora pirata. Trenutno važeći zakoni u Finskoj su veoma strogi, a najviše zamerki odnosi se upravo na njihovo rigidno sprovođenje u praksi koje neretko dovodi do apsurdnih situacija. Tako Torrent Freak podseća na skorašnji slučaj devetogodišnje devojčice, kojoj je policija oduzela laptop na osnovu optužbe da je ukrala sadržaj zaštićen autorskim pravima.

Pročitajte i ovo...