Home VestiIT i nauka Devetnaestogodišnjak rešio problem zagađenja okeana

Devetnaestogodišnjak rešio problem zagađenja okeana

by bifadmin

Boyan Slat iz poznatog univerzitestkog grada Delft u Holandiji već sa 14 godina bio je dobitnik Ginisove nagrade i Nagrade za najbolju ideju Južne Holandije. njegov nagrađivani projekat Ocean Cleanup Array zamišljen je da ukloni oko 7,25 miliona tona plastike iz svetskih okeana.

4
Po sistemu levka Slatova naprava bi prihvatala plastične otpatke i filtrirala ih od organskog materijala. Ovaj devetnaestogodišnjak zamislio je mrežu ovakvih usidrenih platformi širom sveta, koja bi za kratko vreme mogla u velikoj meri da iščisti svetska mora u predelim agde su ona najzagađenija. Čitava zamisao započela je još u školi. Slatov projekat koji analizira količinu zagađenja plastičnim materijalima u okeanima osvojio je nekoliko nagrada, a među njima i nagradu Best Techincal Design na Univerzitetu tehnologije u njegovom rodnom Delftu, prošle godine. Koncept platforme razvijan je i u svom konačnom obliku prikazan krajem prošle godine.

S obzirom da još uvek nema dovoljno sredstava kako bi započeo proizvodnju, Slat je osnovao i nevladinu organizaciju The Ocean Cleanup Foundation koja će se baviti daljim razvojem preporučenih tehnologija i formiranjem fondova za njihovu realizaciju. Tehnološko otkriće Boyana Slata potencijalno može da spase hiljadu ugrožonih morskih vrsta, smanji zagađenje u akvatoriju velikih svetskih luka i značajno umanji troškove koji se odvajaju na čiščenje, ali i one koji su uračunati usled smanjenja turizma u ugroženim područjima. Prema Slatovoj proceni, suma od 7,25 miliona tona otklonjene plastike može biti dostignuta već u petogodišnjem periodu.

Izvor: http://inhabitat.com/19-year-old-student-develops-ocean-cleanup-array-that-could-remove-7250000-tons-of-plastic-from-the-worlds-oceans/

Pročitajte i ovo...