Home VestiPolitika i društvo Ekvadorski predsednik: Greškom smo pomogli Snoudenu

Ekvadorski predsednik: Greškom smo pomogli Snoudenu

by bifadmin

Ekvador ne razmatra zahtev za azil Edvarda Snoudena, momka koji je razotkrio da američka bezbednosna služba NSA špijunira većinu svojih i tuđih građana, niti je ova južnoamerička zemlja ikada imala planove da mu pomogne da napusti Hong Kong, izjavio je njen predsednik Rafael Korea.

Za Snoudena sada odgovara Rusija, tvrdi Korea, a on bi postao ekvadorska odgovornost tek kada bi stupio na teritoriju ove zemlje. Ekvador, tvrdi njegov predsednik, nije namerno pomogao ovom momku da otputuje iz Hong Konga u Moskvu sa privremenim dokumentima. „To je bila naša slučajna greška“, tvrdi Korea.

Naime, privremene putne dokumente pomoću kojih je tridesetogodišnji uzbunjivač otputovao izdao mu je ekvadorski konzul u Londonu, za kojeg sada njegov predsednik tvrdi da je pogrešio.

Međutim mnogima je teško da poveruju u ovo jer je još jedan uzbunjivač, Džulijan Asanž, takođe zatražio ekvadorsko državljanstvo i sada trenutno u ekvadorskoj ambasadi u Londonu čeka ili svoje izručenje ili način da se dokopa teritorije zemlje koja mu je ponudila utočište.

snouden

Po Koreinim rečima, konzul je prihvatio da pomogne Snoudenu baš zato što ga je Asanž, sa kojim se sprijateljio, nazvao u četiri ujutru i zamolio da spase ovog momka od hapšenja. Konzul će, tvrdi predsednik, biti kažnjen za to što je Snoudenu izdao dokumenta bez dalje autorizacije. Džulijan Asanž će po njegovim rečima nastaviti da uživa potpunu zaštitu od strane Ekvadora i njegove ambasade u Londonu.

Izvor: Biznis Insajder

Pročitajte i ovo...