Home VestiPolitika i društvo REBEC 2013: Nekretnine su i dalje unosan biznis

REBEC 2013: Nekretnine su i dalje unosan biznis

by bifadmin

Ovogodišnji REBEC 2013 događaj koji je održan šesti put po redu u periodu od 17-og do 21-og juna okupio je veliki broj posetilaca i izlagača (na sajamskom delu) kako iz Srbije, tako i iz regiona. Posebno treba istači kvalitet konferencijskog dela REBEC događaja u prva tri dana kada su glavne teme bile vezane za razvoj nekretnina u Srbiji i regionu. Edward Jervis (Edvard Džervis) regionalni direktor MIPIM sajma u Kanu i Craig Smith (Kreg Smit) osnivač i izdavač najpoznatijih specijalizovanih novina koje prezentuju teme vezane za razvoj nerketnina – Europa Property su iskazali nepodeljeno zadovoljstvo prisustvom i učešćem na REBEC 2013 manifestaciji. Edvard Džervis kao govornika na otvaranju događaja i na prvom – Institucionalnom panelu potrvrdio je rastuće ineteresovanje potencijalnih investitra za Srbiju.

Pored tema vezanih za razvoj nekretnina kojima su bila posvećena tri dana, događaj je imao i jedan dan posvećen razvoju Javno-privatnog partnerstva, kao i dan na kom se govorilo o aktuelnom stanju i razviju energetike kod nas i u okruženju. Svi posetioci REBEC 2013 događaja (u okviru sajmske postavke na 25-om spratu Poslovnog Centra Ušće kao i konferencijske postavke na 19-tom spratu) mogli su da saznaju kakve nas sve tendencije daljeg razvoja u svetu nekretnina očekuju u predstojećem period – posebno kada su upitanju ulaganja domaćih i stranih investitora u ovaj region.

_MG_7213

Alexander Samonig, vodeći partner ECOVIS Confidas grupe za region, je rekao da je i dalje veoma teško i komplikovano raditi u Srbiji, pogotovo kada su inostrani investitori u pitanju. Međutim, tokom trodnevnih diskusija na temu razvoja nekretnina u Srbiji i regionu opšti zaključak je da Srbija sve više interesuje inostrane investitore, da je administracija na svim nivoima sve profesionalnija i ažurnija. No taj proces može da bude još kvalitetniji i brži. Sve to ukazuje, dodao je gospodin Samonig, na bolju perspektivu, kao što je i perspektiva gledanja na Beograd i Srbiju sa XXV i XIX sprata Poslovnog Centra Ušće, gde je ovogodišnji REBEC organizovan i održan.

Akesandar Opsenica, organizator REBEC-a 2013 je u par navrata tokom trajanja događaja za vodeće domaće medije izjavio kako se ipak očekuje dalji pad cena nekretnina koji neće biti drastičan, ali u kojim procentualnim okvirima će se on kretati to niko ne zna. “Činjenica je da ima puno neprodatih stanova u Beogradu i od brzine njhove prodaje, kao i od rešavanja velikog broja problema u ovoj oblasti umnogome će zavisiti dalji razvoj tržišta nekretnina u glavnom gradu Srbije” – dodao je Opsenica.

REBEC 2013 okupio je 15 izlagača i preko 150 posetilaca u konferencijsom delu vezanom za nekretine, preko 70 u danu kada su bile teme JPP-a i 120 kada su teme bile vezane za energetiku.

Pročitajte i ovo...